Seča svih grana ili selidba Exitovog kampa

Građanski list 25.11.2008 14:22
Seča svih grana ili selidba Exitovog kampa


– Pripreme za naredni festival Exit, u koje je uključen grad Novi Sad, još nisu počele, ali je sigurno da kamp neće moći da ostane tamo gde je bio.Na organizatorima je da, kada za to dođe vreme, predlože potencijalne lokacije. Jedina mogućnost da kamp ostane na istom mestu jeste seča svih grana kako bi bila isključena mogućnost da bilo koja grana pukne i padne na nekog kampera – rekao je za Građanski list gradonačelnik Igor Pavličić.

Od portparola festivala Exit Rajka Božića uspeli smo samo saznati da će Udruženje Exit "sve na vreme javiti" kad je reč o organizovanju kampa za narednu godinu, kao i o mestu na kojem će biti. Ideja o izmeštanju Exitovog kampa postoji odranije, ali iz nepoznatih razloga nikad nije zaživela. S obzirom na to da su veliki izgledi da kamp za Exit 09 promeni mesto, možda će zaživeti prva opcija koja je bila u igri još 2001. godine da se kamp organizuje na Petrovaradinskoj tvrđavi, na potezu iza Dens arene. U prilog iseljenju kampa ide i činjenica da je kod Filozofskog fakulteta izgrađen veliki parking, što je u dobroj meri smanjilo gabarite prostora na kjeom se proteklih godina prostirao kamp.

Podsećamo da je ove godine u Exitovom kampu poginula Jelena Matić, a povređeni su Dafina Anastasova i Đorđe Markoski kada se pod još nerazjašnjenim okolnostima odlomila grana s drveta i pala na šator u kojem su bili smešteni postradali. Potom je kasnije još jedna grana otpala i povredila dve Britanke, ali, srećom, lakše.

Direktorka Gradskog zelenila Snežana Repac izjavila je za Građanski list da se još nije raspravljalo o iseljenju kampa i da šuma pripada Univerzitetu, koji je održava u sklopu celog univerzitetskog grada.

– Mi smo izvršioci posla i sečemo grane po nalogu Zavoda za izgradnju grada. Iz budžeta za 2009. godinu tražili smo novac kako bismo posekli sve grane u gradu koje prete da otpadnu, a među njima je i šuma pored Filozofskog fakulteta, jer je stara više od 30 godina, što prelazi životni vek topole, koji se kreće od 25 do 30 godina. Pored Dunava vetar jače duva i ne možete predvideti kada će neku granu oboriti. Postoji studija još iz 1998. godine po kojoj treba da se poseče više od 3.000 stabala u gradu, ali je za to potrebno vreme – objasnila je Repčeva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak