10 arhitektonskih trikova za uređenje prostorije

Enterijer.ba 25.11.2008 14:07
10 arhitektonskih trikova za uređenje prostorije


I vaš dom može izgledati kao da ga je projektovao jedan od najboljih aritekata. Nekada je dovoljno da primenite samo neke od ponuđenih ideja.1.    Podne lajsne
Zamijenite ili intervenišite na postojećim podnim lajsnama u cijelom domu. One predstavljaju detalj koji povezuje sve prostorije u vašem domu.  

 


2.    Ukrasna štukatura
Primjena štukature predstavlja odličan način oplemenjivanja prostorije. Dodajući ovaj detalj, prostoriju ćete učiniti bogatijom I karakternijom.

 


3.    Drvene lajsne za zaštitu zidova
Ove lajsne predstavljaju dekorativan, ali I funkcionalan element. Pored toga što će vaše zidove zaštititi od oštećenja, moguće ih je izraditi u mnogo izvedbi – od moderne do tradicionalne.


4.    Stubovi i četvrtasti podupirači
Stubovi I podupirači predstavljaju odličan način za definisanje prostorija bez primjene zidova. Mogu se primjeniti kao nosive konstrukcije ili jednostavno kao dekorativni elementi. Stubovi su okrgli ili četvrtasti I stoje samostalno, dok su podupirači pričvršćeni za zidove. Oba detalja u vaš dom unijet će osjećaj bogatstva.


5.    Bordure
Bordure mogu biti primjenjene skoro na svakom mjestu i dati prostoriji osjećaj dubine. Mogu se nanijeti na plafone u stilu ostalih elemenata u prostoriji, u hodnicima, ili nanijeti u slojevima kako bi kreirale iluziju dužine ili visine. Možete ih, čak, postaviti i oko stubova kreiraući na taj način reljefnu dekoraciju.


6.    Parket
Parketne površine u stanu moraju doprinijeti fluidnosti u prostoru, bilo da je riječ o većoj ili manjoj prostoriji. Uvijek postavljajte parket paralelno sa dužim dijelom prostora, jer ćete na taj način postići efekat duže prostorije.

 

7.    Plafonske grede    
Plafonske grede se mogu postaviti na svaki plafon i izrađuju se u širokoj lepezi stilova… od rustikalnih, drvenih – do glatkih I modernih, metalnih. Grede su idealno mjesto za smještaj usmjerene rasvjete ili prikrivanje kablova vašeg “kućnog kina”.


8.    Usmjerene svjetiljke
Usmjerene svjetiljke su odličan način da na indirektan načn kreirate toplu prostoriju. Sa ovim detaljem moćete birati između osvjetljenja zasvođenog plafona I svjetlosti usmjerene prema dolje, npa. Na sliku ili neki drugi istaknuti detalj na zidu ili polici. Još jedan način da kreirate markantan detalj je da obrubite plafon prostorije maskom od gips-kartona u koju ćete postaviti usmjerene svjetiljke.

 

9.    Prozorski i vratni graničnici
Prozorski i vratni graničnici su obavezni elementi u vašem domu. Dobra stvar sa ovim detaljima je da ih ne morate uklanjati kako biste, uz malo angažamana, došli do sasvim novog izgleda. Ako već imate graničnike I želite ih zadržati, razmislite o aplikaciji bordura na njih, kako biste ih obogatili I učinili vizuelno atraktivnijim.  

 

10.    Kontrast
Kontrast je, bez sumnje, vrlo važan detalj I ključan element pri naglašavanju arhitektonskih izvedbi u prostoru. Npr. Ako se odlučite za tamne podove, preporučljivo je da vam zidovi budu svijetli. Ovo je sjajan način prezentovanja svjetla I sjene, što je dalje odlično za postizanje efekta dubine prostorije.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak