Ulepšajte Vaš dom svetlom

Sredidom.com 25.11.2008 13:48
Prijatno svetlo nam mnogo znači

Prijatno svetlo nam mnogo znači


Od svetlosti, prirodne ili veštačke zavisi kako će izgledati boje, razne ploče i oblici u Vašem stambenom prostoru. Kvalitetna, maštovita i dobro raspoređena rasveta doprinosi izgledu celog domaćinstva. Loša rasveta može upropastiti i najskuplja rešenja, a dobra će oplemeniti i i sasvim skromno uređen stan.Pored toga što osvetljava predmete, svetlost stvara i senke u Vašem domu. Što je uži i usmereniji  svetlosni izvor, to je više senki. Na primer, obasjan jarkom sunčevom svetlošću neki predmet će bacati tamnu senku, a za vreme oblačnih dana, kada nema usmerenog izvora svetlosti, neće biti ni senke iza tog istog predmeta.

U planiranju rasvete u Vašem domu morate podjednako obratiti pažnju i na dnevnu svetlost i na električne izvore svetlosti, i oni su podjednako važni.

Način osvetljavanja
Oblici, veličina i doživljavanje nekog prostora naravno zavise i od vrste svetlosti kojom je osvetljen. Prostor se može osvetliti na različite načine, počevši od jedne gole sijalice koja visi sa žice i svetli na sredini sobe, do složene kombinacije raznovrsnih svetlosnih izvora. Rasvetom se mogu ukloniti neki nedostaci stambenog prostora, kao što je visina plafona, osećaj skučenosti i sl...

Planiranje rasvete
Iako će Vam zvučati malo neobično,poslušajte naš savet i pre izbora rasvete i postavljanja rasvetnih tela, izvršite razmeštaj stvari u stanu. U dnevnoj sobi se ne morate baš čvrsto držati ovog pravila, ali recimo u kuhinji gde je rasveta strogo povezana sa određenim aktivnostima, morate biti precizni.

Pobrinite se da prekidače postavite tamo gde su vam najpotrebniji; to znači, u blizini ulaznih vrata; u blizini noćne lampe; na dnu i na vrhu stepeništa (u hodnicima treba instalirati dvostruke prekidače koje je moguće aktivirati i deaktivirati na oba kraja).

Kako odabrati najbolju rasvetu?
Iako u većini stanova prostorije nemaju strogo određenu namenu, trebalo bi unapred razmotriti kako će se koristiti svaka prostrorija, pa tek onda planirati rasvetu. Ako je na primer, reč o dnevnoj sobi u kojoj se još  jede i radi, rasveta svojom raznovrsnošću mora adekvatno pokriti sve ove aktivnosti. Neophodni su odvojeni izvori svetla za veliki sto, radni sto, za čitanje  kao i za opšte svetlo za celu sobu.

Uzimajući u obzir činjenicu da ljudski vid slabi sa godinama, za istu aktivnost je prosečnom šezdesetogodišnjaku potrebno dvostruko više svetlosti od prosečnog tridesetogodišnjaka.

Isto tako, u istim svetlosnim uslovima (istim količinama svetlosti), sobe sa tamnim zidovima i podom deluju znatno tamnije od onih koje su okrečene svetlim tonovima i koje imaju tepih u nekoj nežnijoj nijansi.Ovo se dešava jer tamnije boje ne reflektuju svetlost.

Odnos svetla i senki takođe igra važnu ulogu u osvetljavanju prostorija. Ravnomerno osvetljena prostorija sa malo ili nimalo senki ubrzo postaje nezanimljiva , a boravak u njoj zamoran i dosadan.

Prilikom kupovine rasvete, birajte svetiljke koje odgovaraju stilu cele prostorije, koje dugo traju, lako se održavaju i kojima se lako rukuje.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak