Vrlo velik broj fotografija pobacanih na tvrdi disk bez nekog reda će u najbezopasnijem slučaju dovesti do toga da će korisnik vrlo rijetko pregledavati svoje fotografije jer neće biti u mogućnosti brzo i efikasno pronaći ono što traži. U ekstremnijim slučajevima, lako može doći i do gubljenja važnih fotografija, bilo zbog brisanja greškom, jer direktoriji i datoteke nisu bili propisno označeni, bilo kopiranjem novih fotografija preko starih zbog istog imena datoteka.

Recept za izbjegavanje problema u spremanju fotografije je uvođenje reda odmah prilikom prvo skidanja fotografija iz fotoaparata u računalo. Oni koji već imaju fotografije u neredu, neka si bez odlaganja odvoje nekoliko sati/dana da ih dovedu u red jer će s vremenom situacija postati još gora.


Preporučamo sljedeće korake:
1. Dajte svakoj fotografiji jedinstveno ime. Razmislite dobro o sistemu imenovanja prije implementacije jer kasnije neće biti praktično mijenjati ga. Jedna od boljih solucija jest imenovanje fotografije po datumu kada je napravljena – datum se nikada neće ponoviti, dok redni brojevi koje ostavljaju fotoaparati često idu samo do 9.999.

2. Direktorije u kojima čuvate fotografije imenujte po datumu i po događaju koji je fotografiran. Na taj način se unutar jednog dana mogu naći fotografije s više događaja bez miješanja.

3. Dodajte svakoj fotografiji ključne riječi po kojima će se kasnije moći pretraživati. U ključnim riječima je smisleno staviti motiv fotografije, mjesto gdje je fotografirana, tip fotografije te druge podatke koji su bitni korisniku.

Adobe Lightroom je aplikacija za obradu fotografija koja pruža bogate mogućnosti sortiranja i obilježavanja fotografija

4. Podijelite ocjene fotografijama. Najbolje fotografije u jednom direktoriju ili možda čak u cijelom jednom razdoblju najlakše će se pronaći prema ocjeni koju je dodijelio korisnik. Fotografije su tu da ih pokazujete drugima, a tada svi želimo zablistati u najboljem svjetlu, pa će ovaj kriterij bitno smanjiti vrijeme potrebno da se izdvoje upravo najbolji primjerci.

Najefikasniji način da se sve ovo izvede je korištenje specijaliziranog softvera. Postoje programi za sortiranje fotografija poput Portfolia, ali i svaki moderni program za obradu fotografija će imati i dio koji služi preimenovanju, sortiranju i brzom pregledavanju.