Mrtve sove u porti

Večernje novosti 25.11.2008 11:28
Mrtve sove u porti


Vandali u Vojvodini masakrirali zaštićene ptice treći put u ovoj godini. U Srbobranu iz sujeverja ubijeno 15, a u Donjem Tovarniku 18 ovih korisnih ptica...SOVE “utine”, retka i trajno zaštićena vrsta, bezopasna i čoveku vrlo korisna ptica jer uništava glodare koji kidišu na prinose,u Srbobranu je već dva puta u kratkom vremenskom razdoblju, na meti nepoznatog vlasnika vazdušne puške.On je za mesec i po dana ubio 15 sova, u porti Pravoslavne crkve i dvorištu Lovačkog doma “Fazan”.
Uginule ptice otkrili su članovi istraživačko-edukativnog projekta “Otvori oči”,prilikom obilaska zimovališta sova u srbobranskom ataru. Uginule utine predate su novosadskom odeljenju Zavoda za zaštitu prirode, a o svemu je obavešten i republički inspektor za lovstvo.
- Ovo je za svaku osudu.Kome smetaju ove miroljubive i korisne ptice ? - razočaran je Marko Šćiban, koordinator projekta “Otvori oči”. - One u zimskom periodu borave u naseljima širom Srbije, vrlo često u neposrednoj blizini ljudi. Neizmerno su korisne jer se hrane glodarima koji na imanjima u sezoni pojedu više hrane nego dve krave !
Šćiban ističe da jedna porodica sova , tokom godine, uništi čak 10.000 glodara, pa je ubijanjem ovih ptica naneta nemerljiva šteta upravo domaćinima, ratarima. Zimujuće jato sova u Srbobranu, inače, jedno je od najbrojnijih u Srbiji i Evropi,što je samo na korist bačkih domaćina.
Ovi naučni podaci, na žalost, ne retko ustuknu pred najobičnijim sujeverjem. Tako je januara ove godine, u Donjem Tovarniku u Sremu ubijeno18 od postojećih 20 sova “ušara” jer su se gnezdile u blizini jedne kuće čijem domaćinu je tih dana iznenada preminula supruga. Ožalošćeni domaćin je u ovom slučaju, sove doživeo kao “vesnike smrti” i latio se vazdušne puške.
Novcem i pravilnikom o zaštiti ptica mereno, načinjena je šteta od 2,7 miliona dinara, a masakr ptica otkrilo je Naučno istraživačko društvo studenata biologije “Josif Pančić”.
Na sreću, nisu svi Vojvođani neprijateljski orijentisani prema sovama. Po rečima Milana Ružića, koordinatora Društva “Josif Pančić” ,udruženju se obratio jedan žitelj bačkog Dobrog polja koji u svom dvorištu ima nekoliko desetina sova. Želeo je savet kako da pridobije ptice na što duži ostanak ,jer je primetio da neumorno tamane glodare koji su mu ranijih godina pravili ogromnu štetu.

ODŠTETA I ZATVOR
Koliku pažnju zakon polaže na očuvanje sova, govori podatak da prema Pravilniku o visini štete za odstrel sova plaća se novčana kazna 150 hiljada dinara.Takođe, za ubijanje vrsta sa liste Prirodnih retkosti Srbije, sledi kazna do tri godine zatvora. Osim domaćeg zakona, sove štite i međunarodne konvencije čiji je Srbija potpisnik.
- Nećemo odustati sve dok krivci za istrebljenje sova ne budu otkriveni i primereno kažnjeni - poručuju članovi Udruženja “Josif Pančić” i projekta “Otvori oči”.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak