Prekinuta filmska traka

Večernje novosti 25.11.2008 14:11
Film "Ko to tamo peva"

Film "Ko to tamo peva"


Tranzicija pregazila gotovo sve nekadašnje velike producentske kuće u Srbiji. Zelenović: Naš film neće opstati ako se prikazuje samo na festivalima...DUNAV film“ još jedna je u nizu filmskih kuća koja se ugasila poslednje decenije. „Morava“, „Union“, „Danas“, „Filmska labaratorija“ već su izbrisane iz registra filmskih delatnosti, a jedan od najdrastičnijih primera je i prodaja „Beograd filma“ pre skoro dve godine, što je maltene potpuno ugasilo bioskopsku mrežu u centru srpske prestonice. Istina, većina tih kuća počela je da odumire krajem osamdesetih, nestankom socijalizma, i osim izvesne filmske zaostavštine, jedina vrednost kojom su raspolagale su prestižne lokacije. To potvrđuje i činjenica da je „Centar film“ uspeo da preživi tranziciju, jer su oduvek bili u zakupljenom prostoru.
Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović smatra da je bilo nerealno očekivati da se filmske kuće koje su pripadale jednom sistemu održe i danas, ali je svakako trebalo stvoriti uslove da se osnuju nove.
- Ne verujem da onaj ko kupuje to radi iz ljubavi prema filmu -kaže Zelenović. - Na sreću, filmovi se i danas snimaju, ali srpska kinematografija neće opstati ako se oni prikazuju samo na domaćim i svetskim festivalima. Svi smo zaboravili da je u kritičnim godinama u vreme sankcija jedan od najagilnijih bio upravo domaći film, koji je beležio fantastičnu gledanost. Od 1992. do 2001. godine imali smo 70 proizvedenih filmova, više od svih republika zajedno. Naši autori osvojili su 50 međunarodnih nagrada, sve do kanske „Palme“. Sada taj isti domaći film, kojim se i danas ponosimo, ne možemo da pogledamo u centru grada. Izuzetak je bioskop „Balkan“, ali to je neodopustivo u dvomilionskoj prestonici. „Beograd film“ prodajom samo jednogbioskopa mogao je da reši probleme. Ovih dana zatvorena su još dva preostala bioskopa u Novom Sadu.
Nažalost, Zelenovićev predlog od pre nekoliko godina, da svaki grad preuzme brigu o jednom svom bioskopu, nije zaživela. Kao pozitivne primere, on navodi otvaranje dva bioskopa u Subotici, koja su sigurno inicirana i palićkim festivalom. Što se tiče ugašenih filmskih kuća, Kinoteka je u većini slučajeva uspela da sačuva kopije filmova i deo opreme.
- Inistirali smo, kao što je po zakonu, da nam i „Dunav film“ preda materijale i kopije da bismo ih baštinili - objašnjava Dinko Tucaković, umetnički direktor Muzeja jugoslovenske kinoteke. - Dobili smo obećanje da ćemo dobiti i taj glavni korpus filmova, ali se to do sada nije desilo. Radi se o jednoj od naših pet najznačajnijih filmskih kuća, gde su snimani ne samo kratkometražni filmovi po kojima se naziva beogradska škola dokumentarnog filma. Istovremeno, gasi se i filmska škola sa velim ugledom, koja ima bogatu tradiciju, na kojoj su predavali mnogi, od Nikole Majkada, Điđe Karanovića, Dejana Kosanovića, Nikole Majdaka... Mi smo sa Nebojšom Bradićem, ministrom kulture, pokušali nekako da utičemo da se ne ide u privatizaciju sa „Dunav filmom“, ali nismo uspeli. Ne znam ko su kupci, ali ne vidim da imaju viziju, da žele da održe filmsku delatnost. Nije naša ambicija da uzmemo nešto tuđe, mi samo navlačimo sebi bedu na vrat jer moramo sve te filmove da očistimo, sredimo, ali i da spasavamo deo nacionalne filmske istorije.
A filmska istorija na ovim prostorima, podseća Zelenović, duga je više od jednog veka. Pet meseci posle posle prve projekcije u Parizu 1896. godine, i Srbi su imali priliku da među prvima uživaju u pokretnim slikama. Nažalost, početkom 21. veka filmu se na našim prostorima prekida traka.

AVALA FILM
JEDNA od najvećih zagonetki propadanja u tranziciji svakako je „Avala film“ u kome su snimani i holivudski filmovi. Pre nekoliko godina sprečena je kupovina „Avale“, ali se ni posle toga niko ozbiljnije nije bavio sa 26.000 hektara građevinskog zemljišta i 20.000 poslovnog prostora koji su izdati na korišćenje.

CENTAR FILM
„Centar film“ je jedna od retkih filmskih kuća koja se i danas bavi proizvodnjom dokumentarnog programa, izdaje knjige...
- Mi smo imali sreće jer nismo imali sopstveni poslovni prostor, pa su zaposleni pre desetak godina postali vlasnici „Centar filma“ - kaže Slobodan Vukšić, direktor „Centar filma“. - Snimamo dokumetarne filmove i nekako preživljavamo tranziciju.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak