Proširenjem ulica do manjih gužvi

Danas 25.11.2008 13:11
Budući izgled Savske ulice

Budući izgled Savske ulice


Savska ulica trebala bi do kraja 2009. godine da bude proširena za dve nove trake čime bi se smanjile gužve u tom delu grada, rekao je gradonačelnik Dragan Đilas prilikom jučerašnje posete radovima. On je istakao da je Savska ulica jedan od važnijih projekata u Beogradu, te da će se njenim proširivanjem poboljšati komunikacija između beogradskih mostova i smanjiti gužve. To će naročito biti značajno kad počne rekonstrukcija Gazele.

- Kroz Savsku ulicu svake godine u Beograd uđe 80.000 kamiona, pa će njenim proširenjem gužve sigurno biti umanjene. Trenutno sa carinom i vojskom dogovaramo izmeštanje carinskog terminala čiji se jedan mali deo nalazi na Glavnoj železničkoj stanici. Rokovi za završetak radova nisu kratki, ali treba znati da se rade kišna i fekalna kanalizacija. Dogovaramo da se radovi maksimalno ubrzaju, pa će tako početi da se radi i iz pravca Gazele, a svako završavanje pre roka gledaćemo da finansijski i nagradimo – rekao je Đilas.

Do kraja 2009. još dve nove trake

Gradonačelnik se tom prilikom zahvalio novom rukovodstvu Železnica Srbije zato što su dozvolili početak radova na njihovom zemljištu pre potpunog rešavanja imovinskih odnosa kako bi pre počelo da se radi, da se smanje gužve i da građani manje vremena provode u prevozu a više na poslu i u domovima.

Podsećamo, izvođačradova na proširenju Savske ulice je Preduzeće za puteve „Beograd“, a najavljena vrednost radova koji su počeli letos je oko 630 miliona dinara koje je sopstvenim sredstvima obezbedila Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Po završetku radova postojeće tri trake biće za smer od Gazele prema Nemanjinoj ulici, dve nove za suprotan smer, a iza njih nalaziće se tramvajska baštica. Nakon jučerašnjeg obilaska radova u Savskoj ulici gradonačelnik Đilas je, na predlog novinara, posetio i radove u Vojvođanskoj ulici gde prema tvrdnjama kolega radovi kasne dva meseca i gde radi tek desetak radnika. Da je tako i u stvarnosti moglo se videti i na terenu, ali kako naglašavaju nadležni na gradilištu, u ovoj fazi radova veći broj ljudi nije ni potreban. Tek kada za nekoliko dana počne asfaltiranje broj radnika na gradilištu biće veći.

- Došli smo u nenajavljenu inspekciju kako bismo videli da li se radi i tamo gde sam najavio posetu dva dana ranije. Neki bi rekli da se ovde radi predugo, rok jeste bio početak septembra pa je sada pomeren za kraj decembra za šta smo dobili i garancije izvođača radova da će radovi biti gotovi sledeće nedelje. Tada ćemo moći da prođemo novim asfaltom i ulicom sa šest traka, a građani u toj ulici prvi put dobiće kanalizaciju. Manji problem predstavlja nekoliko kuća koje su na trasi proširenja ulice, ali se nadamo da ćemo sa njihovim vlasnicima postići dogovor – kazao je Đilas.

Nenad Bajić, ispred Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, rekao je da Direkcija mora da reši problem imovinsko-pravnih odnosa. On napominje da sva imanja imaju svoje vlasnike, te da zakon predviđa ili razmenu nepokretnosti ili isplatu za uklanjanje kuća prema vrednosti koju proceni zavod za veštačenje. Bajićpodseća da će novo ruho dobiti oko 700 metara Vojvođanske ulice, od Ivana Ribara do iza Nehruove, te da je izvođačradova vrednih 350 miliona dinara preduzeće “Kolubara invest gradnja”.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak