Za metro potrebna izgradnja još jednog mosta preko Save

24 sata 25.11.2008 12:51
Za metro potrebna izgradnja još jednog mosta preko Save


Prema rečima Jovina, projekat koji je završen 1982. godine nalazi se kod ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića i po njemu će biti izgrađen metro u prestonici...Za sedam godina Beograd će dobiti metro, nezavisni šinski sistem, kakav postoji u 64 grada u Evropi - kaže za „24 sata” Branislav Jovin, rukovodilac projekta „Metro Beograd 1972-1982.” kojim je urađen plan prve etape metro sistema u glavnom gradu.

PROJEKAT - Prema rečima Jovina, projekat koji je završen 1982. godine nalazi se kod ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića i po njemu će biti izgrađen metro u prestonici.
- Drugi plan sem ovog ne postoji. Beograd će dobiti prvu funkcionalnu etapu metro sistema koja ima 14,5 kilometara trase, 18 metro stanica i drumsko-šinski metro most preko Save, ispod Nemanjine ulice, za koji postoji revidiran projekat. Početak izgradnje mosta, koji će biti odmah pored Starog savskog mosta, na potesu prema „Gazeli”, biće prvi znak da počinje izgradnja metroa - napominje Jovin.
Prema projektu, metro će najpre imati dve linije. Prva koja će ići od Starog Zemuna, ispod Bulevara Zorana Đinđića, ulice koja treba po izgradnji metroa da bude pešačka, dalje će se mostom prelaziti Sava, do Terazija, preko Skupštine do Vukovog spomenika. Druga linija ići će od Kalemegdana preko Trga Republike do stanice „Prokop” i Autokomande.
- To će značiti da će građani postojećim tramvajima ići od Cvetkove pijace do Vuka gde ulaze u metro, odnosno od Banjice do Autokomande gde sedaju u metro. Ono što je veoma važno jeste to da most preko Save može da bude sagrađen za dve i po godine. On će imati tri trake za automobilski saobraćaj, a kroz most će ići metro. Odmah može da se raspiše tender za njega, pošto postoji projekat. Bez obzira na to kada će metro da proradi, most može da bude pušten za saobraćaj, što će dodatno olakšati stanje na mostovima - kaže Jovin.
Naš sagovornik napominje da sadašnje stanje u Beogradu daje mogućnost da u starom delu grada projekat, iako je urađen 1982. godine, ne treba da bude pomeren ni za milimetar, dok bi na Novom Beogradu bile potrebne intervencije. Ceo projekat će, prema njegovim rečima, koštati 970 miliona evra.
- Svaki kilometar metroa popravljaće stanje u saobraćaju. Pored toga, u okviru 18 metro stanica, Beograd će dobiti i 35.000 kvadratnih metara poslovnog prostora - napominje Jovin.

Top metroi u svetu
Po broju putnika godišnje
1. Moskovski metro (3,2 milijarde)
2. Tokijski metro (2,7 milijardi)
3. Seulski metro (1,6 milijardi)

Po dužini
1. Minhenski (527 km)
2. Berlinski (473 km)
3. Milanski (419,4 km)

Po godini izgradnje
1. London (1863)
2. Istanbul (1875)
3. Čikago(1892)

Po broju stanica
1. Njujorški metro 468
2. Pariski metro 369
3. Londonski metro 275


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak