Prođe već druga godina...

Politika 25.11.2008 12:51
Južnoafrički surferi

Južnoafrički surferi


Prođe već druga godina od kako se nalazim na “privremenom” radu u Južnoafričkoj republici. Čitam ovu rubriku pa eto reših i ja da vam napišem zapažanja o malo drugačijoj Južnoj Africi…



Živim u gradu koji se zove George i nalazi se tačno između Cape town-a i Port Elizabeth i veličine je kao moje Pančevo samo bez velikih zgrada (sad će beograđani da kažu koje ”velike zgrade”?) i normalno bez zagađenja, okean je na 10 minuta vožnje, planina na 5 minuta hoda i par jezera i damova u okolini.

Da li znate da Južna Afrika i Srbija imaju veoma mnogo sličnosti?

Južna Afrika ima 90% afričke populacije i kažu 10% Boer i engleske (da kažemo „bele“) populacije; Englezi su svugde isti gde god da žive tako da o njima neću... dok su Boeri veoma slični nama. Na primer: oni se još uvek sećaju i veličaju svoje ratove sa Englezima isto kao i mi sa svim našim ratovima; Boeri imaju neke karateristike zapadnjaka i njihovog perfekcionizma ali sa druge strane se šetaju bosi i piju maltene isto kao i mi ,samo pto je ovde glavno piće brendi i kokakola.

Kod nas je malo poznato da je ovde deci dozvoljeno da tokom cele osnovne škole idu bosi i vecina dece to radi! Ja sam isprva bio šokiran ali sam se navikao.

Ovde je glavna fora „braii“ što bi bio naš roštilj ali se jede pravi i stalno: ujutru, popodne, uveče... svaka kuća ima ugrađen roštilj na terasi ili u dvorištu.

Sa druge strane afrička populacija je totalno druga priča ali isto ima sličnosti sa našim narodom. Kod njih je sve „laganica“ isto kao i kod nas u Banatu ali moram da priznam da nas razbijaju sa količinom alkohola jer se ne staje dok se sve ne popije.
Većina u afričkoj populaciji su Xhosa i Zulu pleme. Oni su isuviše ponosni na svoje poreklo, nekad i tvrdoglavo ponosni... ima ih dosta i veoma su složni, glavna zanimacija su štrajkovi koji počinju ozbiljno sa govorima a završavaju se sa pesmom i alkoholom... kao i kod nas u „dobra stara“ komunistička vremena.

Droge ovde ima na svakom koraku (i ovo isto kao i kod nas u Srbiji samo neki to ne žele da priznaju),ovde ako ti majstor radi nešto oko kuće i ako mu trebaju dva radnika on uvek pozove četiri za svaki slučaj pošto će dvojica sigurno da se „naduvaju“ ili da uopšte ne dođu na posao.

Sad najbolje za kraj, san svake srpske žene: ovde za 80 njihovih randa iliti 7 Eura možeš da imaš kućnu pomoćnicu koja radi od 08:00 do 14:00 ...

Kakav lep život, zar ne?

Ovde je mediteranska klima - 320 sunčanih dana u proseku i mogu vam reći da sam zaboravio šta je zimska jakna a ni leta nisu toliko topla jer hladan talas dolazi sa okeana a sa druge strane planina sprečava topao talas iz unutrašnjosti Afrike.

Maločas sam baš gledao “Salaš u malom ritu” i jeste da je ovde lepo al’ nema meni ništa lepše nego kad dođem u MOJ BANAT! Ajd’ u zdravlje idem da ne kaže moja profesorka Dara iz (ondašnjeg) srpsko-hrvatskog: „Promašio si temu!“
P.S.
Mi još nemamo spremačicu jer nam finansijska sitacija to ne dozvoljava.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak