Redovno plaćanje komunalnih usluga – prvi uslov za popust

Politika 25.11.2008 12:29
Redovno plaćanje komunalnih usluga – prvi uslov za popust


Pravo na umanjenje računa od 10 do 50 odsto prilikom plaćanja „Infostana” korisnici slabijeg materijalnog stanja moći će da ostvaruju do juna 2009. godine. – Potrebno je da potencijalni korisnici do kraja decembra ove godine dostave potvrde o tromesečnom proseku primanja zaposlenih članova domaćinstava u periodu avgust – oktobar 2008. godineSocijalno ugrožene porodice u zavisnosti od visine mesečnih primanja imaće pravo na popust za plaćanje komunalnih usluga od 10 do 50 odsto do juna 2009. godine. Građani koji ispunjavaju uslove za umanjenje komunalnih računa zahtev za ostvarenje ovog prava mogu da podnesu poslovnoj jedinici „Infostana” na opštini na kojoj stanuju.

Potrebno je da potencijalni korisnici do kraja decembra ove godine dostave potvrde o tromesečnom proseku primanja zaposlenih članova domaćinstava u periodu avgust – oktobar 2008. godine. Neophodno je da donesu i prijave boravka za svakog člana domaćinstva, za decu – potvrde o školovanju ili studiranju za osobe mlađe od 26 godina i potvrde od nadležne službe za zapošljavanje za nezaposlene članove koji žive u domaćinstvu sa vlasnikom stana ili nosiocem stanarskog prava i kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica za 2008. godinu.

Pravo na umanjenje računa od 10 do 50 odsto prilikom plaćanja računa „Infostana” korisnici slabijeg materijalnog stanja mogu da ostvaruju samo ukoliko redovno izmiruju svoje obaveze. Domaćinstvo od tri člana sa primanjima do 12.000 dinara može ostvariti najveći popust od 50 odsto, dok porodica sa istim brojem članova, koja mesečno dobija 40.000 dinara plaća račun deset odsto manje. Najveći popust imaju porodice sa pet ili više članova ukoliko su im mesečna primanja samo 15.000 dinara, dok sa primanjima do 30.000 obezbeđuju popust od 30 odsto.

Granice primanja koje određuju visinu popusta nisu menjane od novembra 2005. godine, kada je prosečna plata u Beogradu iznosila 23.949 dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku sugrađani su u oktobru ove godine dobijali 41.565 dinara, što je 73,6 odsto više nego pre tri godine. Do jula ove godine pravo na socijalno plaćanje od oko 73.000 iskoristilo je svega 67.762 domaćinstva. Nadležni iz Skupštine grada pretpostavljaju da će manje porodica koristiti ove pogodnosti, jer je teško poverovati da se, recimo, povećao broj građana koji mesečno dobijaju 8.000 dinara. Upravo zbog toga pojedini članovi Gradskog veća su očekivali da će cenzusi za sve kategorije biti povećani za po dve hiljade dinara, ali se, za sada, od toga odustalo.

Uslovi za umanjenje računa komunalnih usluga
Od kraja 2005. godine do sada socijalno ugrožene porodice nisu morale svakog decembra da donose dokumente i dokaze o mesečnim primanjima. Uvidom u sadašnja mesečna primanja, zasigurno će situacija biti sasvim drugačija i zato se očekuje da će biti smanjen broj porodica koje će koristiti ove pogodnosti.

Kao razlog za neredovno podnošenje dokumentacije o materijalnom statusu domaćinstava koja su ostvarila pravo na umanjenje računa navode se parlamentarni izbori koji su bili svake godine. Nastavak davanja subvencija najugroženijim sugrađanima značiće još više kada se uzme u obzir da će baš od Nove godine uplatnice „Infostana” zbog najavljenog poskupljenja daljinskog grejanja biti znatno „teže”, a neizvesno je da li će i za koliko poskupeti i utrošena voda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak