IBM pravi kompjuterski mozak

Blic 25.11.2008 12:13
IBM pravi kompjuterski mozak


Kompanija IBM objavila je da će, u saradnji sa američkom vladom, napraviti "kompjuterski mozak", elektronska kola koja oponašaju ovaj ljudski organ, objavio je BBC.Projekat na polju "kognitivnog kompjutera" okupiće neurobiologe, kompjuterske stručnjake i psihologe, a za sada je ovom timu naučnika agencija za odbranu SAD "Darpa" odobrila 4.9 miliona dolara.
Rezultati bi mogli dovesti do korišćenja "mozga" pri analizi velikog broja podataka, donošenju odluka i čak prepoznavanju slika.
"Ljudski mozak ima neverovatnu sposobnost da integriše nejasne informacije preko čula i može bez muke da stvori kategorije vremena, prostora, objekata i unutrašnjih odnosa", kaže Darmendra Moda, naučnik IBM i vođa projekta. "Ne postoji kompjuter koji može čak i približno ostvariti podvige koje izvodi mozak".
Ključna ideja "kognitivnog kompjutera" je, kako ističe Moda, da se napravi mašina inteligentna poput ljudskog mozga, pravljenjem njegove strukture, dinamike, funkcija i ponašanja.
IBM će se udružiti sa pet američkih univerziteta u ambicioznom projektu integrisanja znanja iz biološkog sistema sa rezultatima simulacija neurona koje vrše superkompjuteri. Tim naučnika namerava da po prvi put napravi elektronski sistem koji se ponaša kao te simulacije, a dugoročni cilj je da se stvori sistem sa nivoom složenosti mozga mačke.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak