Premijera „Plave ptice” u Pozorištu „Boško Buha”

Blic 25.11.2008 12:13
Deca sanjaju i na javi

Deca sanjaju i na javi


Večeras (20) na sceni Pozorišta „Boško Buha” je premijera predstave „Plava ptica” Morisa Meterlinka, u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.Čuveni Meterlinkov komad iz 1908. godine je priča o dečaku Tiltilu i devojčici Mitil koji u svetu snova tragaju za čudesnom Plavom pticom a, govoreći o svom viđenju, reditelj napominje:
„U podnaslovu jedne Kišove knjige stoji: ‘Za decu i osetljive’, tako nekako se i meni čini da je ‘Plava ptica’ za decu i osetljive. Ima nešto divno, bajkovito, što me još uvek snažno podseća na neke slike iz detinjstva (sneg, mrak, biti nevidljiv, prolaziti kroz zidove... da vreme  teče po želji: napred-nazad, kao u snovima) koje se nalaze u ‘Plavoj ptici’”, kaže Milivojević, dodajući da predstavu sa ljubavlju posvećuje Milanku i Nađi, sinu i ćerki kao i, razume se, svoj deci.
Predstava se na poetičan način bavi velikim pitanjima kao što su život i smrt, prijateljstvo, ljubav, odanost i izdaja, nesebičnošću koja je put do sreće. Uloge tumače Radovan Vujović, Jelena Petrović, Aleksandra Simić, Vladan Dujović, Danijela Ugrenović, Viktor Savić, Borka Tomović, Igor Damnjanović, Aleksandra Popović, Dragoljub Denda, Katarina Marković, Miljan Prljeta, Ljiljana Živić, Jovan Popović, Zoran Todorović i drugi. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Jelena Stokuća, muziku je komponovao Vladimir Petričević, a koreografiju je osmislio Ferid Karajica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak