Tesna fotelja

Press 25.11.2008 12:28
Tesna fotelja


Osnovna škola "Rade Drainac" u Borči od juče ima dva direktora! Ministarstvo prosvete nije zvanično smenilo staru direktorku, i čak joj uputilo usmenu podršku, a Školski odbor izabrano novu?U osnovnoj školi "Rade Drainac" u Borči na posao su juče ujutru stigla dva direktora! Do apsurdne situacije je došlo jer je direktorka Dragana Stefanović i juče došla u svoj kabinet, iako se Školski odbor sastao u subotu i izglasao novog vršioca dužnosti Slavicu Zaić Smiljanić!

POLITIKA I U ŠKOLSKIM KLUPAMA

Školski odbor čini devet članova koje čine predstavnici zaposlenih u školi, roditelja i lokalne samouprave, odnosno političkih partija. Odluka se donosi većinom glasova.

- Inspekcija koja je obišla školu ustanovila je da je odbor neregularno izabran. U toku je postupak njihovog razrešenja. Dodala bih da je muž novoizabranog vršioca dužnosti nastavnik fizičkog vaspitanja, i on je otključao salu za fizičko, kako bi se tamo održala sednica, iako se Školski odbor prethodno o tome nije dogovorio sa mnom - rekla je Dragana Stefanović.

Naime, cela pometnja nastala je jer Školski odbor već duže vreme pokušava da smeni aktuelnu direktorku, koju podržava čak 97 od 105 nastavnika. Odbor je čak zahtev za njeno razrešenje poslao i Ministarstvu prosvete. Kako se ministar prosvete o predlogu nije oglasio u predviđenom roku od 15 dana, smatra se da je odluka o smeni konačna. To je Odbor iskoristio i izabrao Slavicu Zaić Smiljanić, koja je do sada radila kao učiteljica, za novog vršioca dužnosti, ali Stefanovićka, uz podršku kolega, kaže da se neće povući dok ne dobije pismeno rešenje od Ministarstva prosvete.

Čija je moja fotelja?

Direktorka Dragana Stefanović tvrdi da je subotnja sednica Školskog odbora, koja je rezultirala izglasavanjem novog vršioca dužnosti, održana "na kvarno" u sali za fizičko.

- Izglasali su novu direktorku koja je jutros došla na posao da se sa mnom dogovori kako ćemo dalje. Razgovaraću sa Ministarstvom prosvete, oni još uvek mogu da pošalju pismeno rešenje koje će nadjačati odluku Školskog odbora - rekla je Stefanovićka.

Direktorka Dragana Stefanović

Doskorašnja direktorka je za danas zakazala i sednicu nastavničkog veća na kojoj će razgovarati sa svojim kolegama. Prema njenim rečima, protiv njene smene su i roditelji đaka koji pohađaju ovu školu. Kako Press nezvanično saznaje, roditelji verovatno planiraju i bojkot, odnosno da decu ne puste da idu u školu.

FAKTI:

- Sednica Školskog veća, predviđena za izglasavanje vršioca dužnosti, prvobitno je trebalo da bude održana u četvrtak, 20. novembra, ali je odložena za subotu

- U subotu, 22. novembra Školski odbor je većinom od pet glasova smenio aktuelnu direktorku i izglasao novog vršioca dužnosti

- OŠ "Rade Drainac" u Borči ima 1.978  đaka raspoređenih u 71 odeljenje

- Škola ima i dva specijalna odeljenja

 

Milovan Lazović, pomoćnik sekretara obrazovanja za inspekcijske poslove kaže da je prosvetna inspekcija više puta bila u školi.

- Sve što je bilo do nas, mi smo uradili. Inspekcija je posetila školu u nekoliko navrata i nismo naišli na nepravilnosti. Školski odbor je negodovao zbog izveštaja o radu škole, ali smo ustanovili da je on prihvaćen, prema tome nije bilo uslova za razrešenje aktuelne direktorke. Ne mogu da kažem zašto se Ministarstvo još uvek nije oglasilo, mogu samo da tvrdim da je Školski odbor prema zakonu imao pravo da sazove sednicu i izglasa vršioca dužnosti, jer se Ministar nije oglasio u roku od 15 dana - rekao je Lazović.

Rasplet

Ako se Ministarstvo ne oglasi povodom ovog problema, "stara" direktorka ostaje u milosti "nove vlasti" koja može da je ostavi u školi, ili preraspodeli u novu.

- U narednih šest meseci direktorka može da bude u svojoj školi ili da joj nova školska uprava pronađe mesto u drugoj školi, ako posle tog perioda ona bude radnik za kojim nema potrebe, ide na biro - tvrdi Lazović.

U Ministarstvu prosvete juče nismo uspeli da dobijemo bilo kakve informacije o ovom problemu, dok je predsednik Školskog odbora Dobrivoje Simeunović rekao da su mu u opštini Palilula rekli da ne daje nikakve izjave, već da se za potrebne informacije obratimo ovoj opštini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak