Kolonijalni gradovi - uzročnici širenja HIV-a

Krstarica 25.11.2008 12:13
Kolonijalni gradovi - uzročnici širenja HIV-a


Virus side proširio se u podsaharskim kolonijalnim gradovima početkom dvadesetog veka, tvrde naučnici. Američki stručnjaci analizirali su najranije uzorke HIV-a, pronađene 1959. u Demokratskoj Republici Kongo.A prema toj analizi, u izveštaju koji je predstavljen u časopisu "Nature", virus je s majmuna na ljude verovatno prešao između 1884. i 1924. godine.

Stručnjaci veruju da su novi kolonijalni gradovi koji su u to vreme nastali na teritoriji Afrike omogućili njegovo širenje. Lekari su sidu otkrili 1981. godine, međutim, virus je pre toga postojao već desetinama godina. Postoji više različitih sojeva HIV-a, a neki od njih dele zajedničko poreklo, koje ukazuje na njegov nastanak. Naučnici smatraju da su prvi ljudi zaraženi HIV-om kada su jeli majmune zaražene sličnim patogenom.

Prošlogodišnja istraživanja pokazala su da je tip virusa odgovoran za najnovije slučajeve oboljenja u SAD i Evropi stigao iz belgijskog Konga, današnje Kinšase, glavnog grada Demokratske Republike Kongo. Tim naučnika s Univerziteta u Arizoni (University of Arizona), u Tusonu, nedavno je u istom gradu otkrio uzorak drugačijeg podtipa iz 1960. Analizom genetskih razlika i izračunavanjem vremena potrebnog za njihov nastanak utvrdili su da oba imaju istog, 50 godina starijeg, pretka.

"Sada smo prvi put imali priliku da analiziramo dva relativno stara soja HIV-a. To nam je omogućilo da odredimo brzinu kojom se virus razvijao i prešao na ljude, kako se epidemija širila od tog trenutka, kao i koji su uzročnici omogućili virusu da postane tako uspešan patogen", rekao je vođa ovog istraživanja, dr Majkl Vorobej (Michael Worobey). "HIV se prenosi relativno teško, pa je u njegovom širenju ključnu ulogu imao razvoj gradova poput Leopoldvila početkom 20. veka", dodao je on


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak