Tenkovi na četiri točka

Krstarica 25.11.2008 12:13
Tenkovi na četiri točka


Mercedes Benz već 80 godina pravi blindirana vozila, a ono što nemačkog proizvođača čini u neku ruku posebnim jeste to što se izrada tvrđava na točkovima odvija u istim pogonima u Zindelfingenu (Sindelfingen), gde "trokraka zvezda" proizvodi i svoje komercijalne modele visoke klase.Na ovaj način omogućena je direktna ugradnja sigurnosnih elemenata na licu mesta, što omogućava bolje planiranje balansiranja mase automobila, kao i ojačavanje delova automobila koji će dodatno patiti zbog povećane mase. Primera radi, standardna S-klasa teška je nekih 2.500 kilograma, dok je S-klasa Guard teška čak 4.500 kilograma.

To takođe znači da svi osetljiviji elementi, kao što su spojevi vrata ili predeli gde stakleni delovi prelaze u metalne, mogu biti izvedeni na najbolji i najsigurniji način. U prilog tome svedoči čak 250 tačaka na automobilu koje se testiraju u balističkim laboratorijima. U podrumima zindelfingenskih pogona Mercedesovi snajperisti pucaju po polikarbonatnim staklima i ostalim sigurnosnim materijalima da bi testirali njihovu izdržljivost. Ako je materijal "na nivou", metak koji putuje brzinom od 830 metara u sekundi u kontaktu će se rasprsnuti, ne ostavljajući nikakvu deformaciju na površini stakla, osim traga udarca.

Svaki automobil garantuje sigurnost na nivou B6/B7, što znači da je sposoban da zaštiti svoje putnike od bilo kakvog napada ručnog oružja, kao i eksplozija granata ili šrapnela eksplozivnih naprava. Ipak, siguran automobil mora biti sposoban i da brzo pobegne s opasnog mesta jer u toj "igri" važi pravilo da je statično vozilo laka meta. Svoje modele u Mercedesu opremaju najsnažnijim motorima, pa primera radi model S600 Guard tera biturbo V12 sa 510 konjskih snaga na raspolaganju, a tu su i gume otporne na metke, kao i prilagođeni sistemi ABS i ESP, koji pokušavaju da se nose s ogromnom masom automobila pri manevrima za izbegavanje.

Slične tenkove nudi i konkurencija iz Minhena. BMW u svojoj ponudi ima seriju 5, 7 i X5 u blindiranim varijantama, koje takođe pružaju deklarisanu zaštitu B6/B7. Model BMW 760L, primera radi, težak je skoro četiri tone; samo jedna vrata teška su 160 kilograma, pa se putnici prema njima moraju odnositi s dužnim poštovanjem. Često se, naime, događalo da u kriznim situacijama putnici teško povrede ekstremitete ovim vratima. Interesantno je pomenuti i to da pri kupovini ovih automobila vozače treniraju tome kako da masu automobila koristite kao oružje. Naime, četiri tone mase i oko 500 konjskih snaga mogu da pretvore automobil u dobar buldožer, pa probijanje kroz barikade od tri-četiri vozila predstavlja delotvoran način za beg iz klopke.

Ipak, najbolja karakteristika ovih automobila oklopnjaka nije samo sigurnost koju pružaju već nemogućnost da se razlikuju od konvencionalnih automobila. Zato ne treba da čudi podatak da ih službeno koristi više od 90 vlada širom sveta
    
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak