Odbor "ojadio" neposlušne poslanike

Mondo 25.11.2008 00:46
Odbor "ojadio" neposlušne poslanike


Administrativni odbor Skupštine Srbije novčano je danas kaznio 13 poslanika Srpske radikalne stranke i jednog poslanika Demokratske stranke Srbije, kojima su na prethodnim sednicama parlamenta izrečene opomene.Zbog povreda rada parlamenta, kazne od 16.000 dinara izrečene su poslanicima SRS Nataši Jovanović, Milanu Veselinoviću, Petru Jojiću i Nikoli Saviću, dok će Momir Marković morati da plati ukupno 19.000 dinara.

Kazna od 8.000 dinara određena je poslanicima SRS Aleksandaru Martinoviću, Milanu Avramoviću i Ognjenu Mihajloviću, a sa po 3.000 dinara kažnjeni su Zoran Krasić, Dušan Marić, Dobrislav Prelić, Srboljub Živanović i Milorad Krstić.

Poslanik DSS-a Dragan Šormaz je, zbog izrečenih opomena na prethodnim sednicama parlamenta, kažnjen sa 3.000 dinara.

Sednici, koju je vodio zamenik predsednika Odbora Nenad Konstatinović, nisu prisustvovali poslanici SRS, a protiv kažnjavanja poslanika jedino se izjasnio poslanik Liberalno-demokratske partije Nenad Milić.

On je kao razlog za to naveo da se poslovnik ne primenjuje na isti način na svakoj sednici, zbog čega se poslanici jednog dana kažnjavaju, a drugog dana za isto ponašanje ne.

Administrativni odbor je na sednici odredio i plate za četiri zamenika zaštitnika građana koji, prema zakonu, imaju plate u visini sudija Ustavnog suda.
Tako će osnovica njihovih zarada biti 15.385 dinara neto, na tu sumu se dodaje koeficijent od 10,20, a imaju i dodatak na platu od 0,4 odsto na svaku godinu radnog staža.

Odbor je podržao predlog Republičkog odbora za rešavanje sukoba interesa za određivanje koeficijenta za obračun plata zaposlenih u službi tog odbora. Prema toj odluci, najveći koeficijent od 5,10 imaće savetnik člana Odbora, a najmanji vodič registra - 1,55.

Osnovica za plate 12 zaposlenih u tom odboru su određene Zakonom o budžetu i iznose 16.049 dinara.

Odbor se nije izjasnio o zahtevu Državne revizorske institucije za utvrđivanje naknada troškova smeštaja članovima Saveta te institucije i tu odluku odložio do sledeće sednice Odbora.


Kažnjeni ne haju...

Poslanici DSS i SRS rekli su da ih novčane kazne za izrečene opomene neće sprečiti da iznose svoje stavove u Skupštini Srbije.

Poslanik DSS Dragan Šormaz rekao je novinarima u Skupštini Srbije da nikoga nije uvredio i da je zato bila pogrešna procena predsedavajuće Gordane Čomić da mu izrekne opomenu.

"Njeno je pravo da procenjuje, ali je činjenica da ona (Čomićeva) provocira situaciju, svesno ili nesvesno, i izaziva nategnutu situaciju", rekao je Šormaz.

Na pitanje da li će novčane kazne uticati na promenu odnosa prema pralamentu, Šormaz je naveo da takva vrsta kazne na njega neće uticati upravo zato što kaznu nije ni zaslužio.

"Samo može još više da me motiviše na argumentovan rad", rekao je Šormaz i dodao da stoji iza onoga što je izrekao za skupštinskom gvornicom.

Poslanica SRS Nataša Jovanović, koja je novčano kažnjena sa 16.000 dinara zbog opomene koju joj je izrekla potpredsednica parlamenta Gordana Čomić, rekla je novinarima da joj je opomena izrečena dok je bila u klupi, a ne dok je govorila za skupštinskom govornicom.

"To je jedan novitet u odnosu na period predsedavanja Nataše Mićić kada sam kažnjena ukupno 300.000 dinara. Izdržaćemo mi radikali sve i borićemo se za promene", rekla je Jovanovićeva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak