Nema datuma Sednice SB UN, Solana optimista

Mondo 25.11.2008 01:23
Nema datuma Sednice SB UN, Solana optimista


Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu još nije zakazana zato što se još čeka objavljivanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, rečeno je agenciji Beta u sedištu svetske organizacije.
"Još nema izveštaja (Ban Ki Muna) i još nije određen datum sednice Saveta bezbednosti", rekao je agenciji Beta Brenden Varma iz kancelarije portparola generalnog sekretara UN.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su u petak agenciji Beta da je moguće da Savet bezbednosti u sredu raspravlja o izveštaju Ban Ki Muna o preoblikovanju UNMIK-a i razmeštanju Euleksa na Kosovu.

Prema tim izvorima, vode se "užurbani pregovori" SAD, UN i Evropske unije da se nađe nagodba o tome da i vođe kosovskih Albanaca prihvate u nekom vidu formulu koju je Ban Ki Mun za razmeštaj Euleksa ponudio i kroz sporazum od šest tačaka s Beogradom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da se nada da će misija Euleks početi s radom 2. decembra na čitavoj teritoriji Kosova.

Solana je, na zajedničkoj konferenciji za štampu s generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hop Sheferom, rekao da očekuje da će izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-muna o rekonfiguraciji civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) "uskoro biti predstavljen Savetu bezbednosti UN"

"Nije na meni da kažem kada, već na njemu (Banu). Nadam se da će nakon toga uslediti saopštenje predsedavajućeg Saveta bezbednosti UN", rekao je Solana.

"Nadam se da će razmeštanje početi na vreme, početkom decembra, moguće je 2. decembra, na čitavoj teritoriji Kosova, u skladu s dogovorenom Zajedničkom akcijom", osnovom za delovanje Euleksa koju su usvojile članice EU u februaru, istakao je Visoki predstavnik EU.

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni, kako su javili prištinski mediji, danas putuje u Njujork povodom sednice Saveta bezbednosti UN.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ranije je rekao da početkom ove nedelje očekuje sednicu Saveta bezbednosti, ali u Beogradu još nije saopšteno kada će on otputovati u Njujork.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogadović izjavio je da očekuje da će Savet bezbednosti UN ovih dana usvojiti dogovor koji je Srbija postigla sa UN o šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a.

"Tih šest tačaka su veoma bitne za opastanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović novinarima nakon svete arhijerejske liturgije u manastiru Visoki Dečani.

Bogdanović, koji je u manastiru Visoki Dečani prisustovao liturgiji povodom manastirske slave Sveti kralj Stefan Dečanski, rekao je da još ne može da govori o tome kojom će se dinamikom misija Euleks razmeštati na Kosovu i Metohiji.

Za četiri tačke koje su predložili kosovski Albanci, Bogdanović je rekao da su neprihvatljive za državu Srbiju, jer "ne afirmišu slobodu pravde, kretanja i sve ono drugo na šta Srbi i drugi nelbanci čekaju unazad devet godina".

Bogdanović je rekao da ponovo danas, iz porte manastira Visoki Dečani poručije Srbima i drugim neabancima na Kosovu i Metohiji da se nastavlja borba za suverenitet i integritet države Srbije i da Srbija nikada neće prihvatiti nezavinost Kosova.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se dokument od šest tačaka, oko kojeg su se usaglasili Srbija i UN, zasniva na poštovanju Rezolucije 1244, kojom "štitimo naš suverenitet i integritet".

Prve dve tačke, koje se odnose na policiju i pravosuđe, bile su dominantne, jer su to ključni uslovi za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, rekao je Ivanović u intervjuu "Novostima".

"Takođe, insistirali smo i na stvaranju uslova za opstanak Srba na KiM, a to je moguće samo ukoliko ne učestvuju u kosovskim institucijama, jer mi ne priznajmo nezavnost KiM", rekao je on i naglasio da "zato zahtevamo da se nastavi saradnja sa UNMIK-om, u cilju normalizacije života Srba na Kosmetu".

Na pitanje kada se očekuje dolazak misije Euleks na Kosovo, s obzirom da to podrazumeva pomenuti plan, Ivanović je rekao da bi primena plana na terenu mogla da usledi odmah posle sednice Saveta bezbednosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak