Kako da ublažite simptome PMS-a

Blic 24.11.2008 22:27
Kako da ublažite simptome PMS-a


Predmenstrualni sindrom je za mnoge žene veoma nezgodan period. Pojavljuju se neprijatni simptomi: naduvenost, grčevi, umor, promene raspoloženja, nervoza, depresija, osetljivost dojki, bol u donjem delu leđa, bol u donjem delu stomaka.Ishrana igra presuđujuću ulogu u ublažavanju PMS tegoba, a istraživanja su pokazala da žene kojima nivo šećera nije pod kontrolom imaju mnogo više simptoma i problema u razdoblju PMS-a.
Tačnije, posle ovulacije, koja nastupa dve nedelje pre menstrualnog ciklusa, u ćelijama dolazi do pojačane aktivnosti insulina, odatle se javlja povećana želja za slatkim, ali se javlja i umor.
Da biste rešili ovaj problem, morate da eliminišete šećere iz svoje ishrane jer ćete samo tako da uravnotežite nivo insulina u krvi. Takođe je važno da redovno jedete i da vam ručak i večera sadrže dovoljno proteina (ribe, piletine, soje...).
I unos masnoća je važan faktor kod PMS-a. Istraživanja su pokazala da su masnoće povezane s ovim tegobama, pa ako se smanji unos masnoća i tegobe će biti blaže. Postoje i korisne masnoće – maslinovo ulje i laneno ulje koje ublažavaju PMS.
So izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu, a time se pojačava i osećaj nadutosti. Zato bi bilo dobro da u kritičnim danima jedete manje slanu hranu.
Većina žena nije ni svesna koju ulogu vla­kna imaju u PMS-u. Dokaz­ano je da pre­h­rambena vla­kna tokom varenja vežu estrogen i na taj način smanjuju njegov nivo u organizmu. Smatra se da je visok nivo estrogena glavni krivac za tegobe. Povećanje unosa vlakana, posebno dve nedelje pre menstrualnog ciklusa, može da pomogne u ublažavanju neželjenih smetnji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak