Suđenje za ubistvo braće Bitići

RTV Pink 24.11.2008 22:40
Suđenje za ubistvo braće Bitići


Suđenje dvojici bivših policajaca Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, optuženim zbog pomoći izvršiocima ubistva braće Bitići, jula 1999. godine, saslušanjem svedoka biće nastavljeno danas pred Većem za ratne zločine u Beogradu.Popović i Stojanović, bivši pripadnici Posebnih jednica policije, su optuženi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su američke državljane braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice da ih liše života .
Tela braće Bitići sa rukama vezanim žicom pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu 2001. godine.
Kako je navedeno u optužnici, optuženi su braću Bitići nezakonito uhapsili 8. avgusta 1999. godine, posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju i predali nepoznatim maskiranim licima, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova. Braća Bitići odvedeni su do jedne jame i tamo ubijeni.
Optuženi su na sudu negirali da su počinili delo za koje su optuženi, ističući da sebe ne smatraju ratnim zločincima jer su izvršavali naređenje pretpostavljenih.
Oni su izjavili da nisu znali kakva sudbina čeka braću Bitići, jer su mislili da će, kao strani državljani, biti deportovani iz zemlje.
Popović je detaljno opisao kako je primio i izvršio naređenje tadašnjeg načelnika javne bezbednosti MUP-a generala Vlastimira Đorđevića da organizuje preuzimanje tri osobe albanske nacionalnosti iz Okružnog zatvora u Prokuplju, a zatim da ih preda kolegama iz MUP-a .

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak