Prijava protiv RTB Bor zbog zagađenja vazduha

Tanjug 24.11.2008 21:54
Prijava protiv RTB Bor zbog zagađenja vazduha


Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je Opštinskom javnom tužilaštvu u Zaječaru prijavu za pokretanje postupka za privredni prestup protiv Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i v.d. direktora topionice zbog zagađenja vazduha u tom gradu.
Kako je danas saopšteno iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, inspekcijskim nadzorom u RTB Bor utvrđeno je da je na mernom mestu Gradski park tokom oktobra 2008. godine koncentracija sumpordioksida sedam dana bila viša od graničnih vrednosti, a maksimalna vrednost je zabeležena u noći između 23. i 24. oktobra 2008. godine i iznosila je 369,17 mikrograma po metru kubnom.
Na mernom mestu "Jugopetrol" tokom oktobra 2008. godine 21 dan je koncentracija bila iznad graničnih vrednosti, a maksimalna koncentracija sumpordioksida zabeležena je u noći između 26. i 27. oktobra i iznosila je 507,79 mikrograma po metru kubnom.
Granična vrednost koncentracije sumpordioksida je, inače, 150 mikrograma po metru kubnom. Podaci o kvalitetu vazduha u Boru u realnom vremenu dostupni su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.
Radna grupa za Bor, kojom će predsedavati ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, zasedaće 28. novembra u tom gradu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak