"Hladni rat Beograda i Zagreba"

Mondo 24.11.2008 20:33
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac


Kad god se Srbija i Hrvatska svađaju, Srbi u Hrvatskoj plate najveći ceh, piše Jutarnji list povodom inicijative poslanika srpske manjine u Saboru Milorada Pupovca o formiranju Saveta poverenja između Srbije i Hrvatske.
U komentaru pod naslovom "Hladni rat Beograd - Zagreb", list podseća na nekoliko nedavnih izjava srpskih i hrvatskih političkih predstavnika, u kojima se zemlje međusobno optužuju za genocid i etničko čišćenje, od onih Vuka Jeremića i Borisa Tadića sa srpske, ali i Gordana Jandrokovića i Stjepana Mesića sa hrvatske strane.

Jutarnji list smatra da stvarno zahlađenje odnosa između Beograda i Zagreba datira od hrvatskog priznanja Kosova, navodeći da je Zagreb samo dan nakon povratka povučenog ambasadora Srbije Radivoja Cvetićanina u Zagreb, najavio Prištini da svoje predstavništvo podiže na rang ambasade.

To je učinjeno, navodi se u tekstu, uprkos činjenici da je hrvatski ministar spoljnih poslova Jandroković izjavljivao da Hrvatska pozdravlja srpsku inicijativu da se pitanje Kosova prebaci na pravni teren i Beograd fokusira na Evropu.

"Srbija smatra da je Hrvatska s ambasadom previše požurila", piše list i dodaje da se Hrvatskoj zamera i što je otkazala svoje
učešće na međunarodnoj konferenciji u Ženevi, gde početkom
idućeg meseca treba da se razgovara i o stanarskim i imovinskim pravima izbeglih Srba.

"Konačno, izjave iz hrvatskog državnog vrha da je Srbija zarobljenik prošlosti i da Hrvatska za tango tamo nema partnera, Beograd smatra nimalo dobrodošlim dociranjem", navodi se u komentaru.

Frustracije su obostrane, piše Jutarnji list i navodi da bi ih
"pametna politika pokušala smanjivati, a ne produbljavati".

"Sigurno je da hladni rat između Beograda i Zagreba, zametnut oko toga ko je kome, koliko i kada bio genocidan, ni jednoj ni drugoj strani neće doneti nikakve koristi. Obe države zapravo vraća u logiku devedesetih", zaključuje na kraju komentara Jutarnji list.

IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak