DS Nikolićem plaši male partnere u vlasti

Blic 24.11.2008 19:08
DS Nikolićem plaši male partnere u vlasti


Odnedavnim prijateljskim čavrljanjem između DS i novoosnovane SNS Tomislava Nikolića dve najveće stranke u Srbiji namiruju više političkih računa, i to bez potrebe da jedna drugoj direktno padnu u politički zagrljaj.
DS time smanjuje apetite manjih stranaka, šireći svoj manevarski prostor novim opcijama koje doskora nisu bile moguće, dok naprednjaci takođe povećavaju koalicioni potencijal, iako i sami, prema istraživanjima javnog mnjenja, trenutno vode sa 3:1 nad ostatkom SRS.
Iako obe stranke zvanično tvrde da se do sada nisu stekli uslovi za saradnju na republičkom nivou, sve su češće izjave u kojima čelnici jedne i druge partije ne odbacuju mogućnost ozbiljnije saradnje u budućnosti.
- Priča o potencijalnim republičkim izborima je daleka, ali ona se koristi za pragmatične svrhe, jer kada se radi o političkim pravilima igre, uvek postoje interesi malih i interesi velikih političkih partija. U tom smislu, savez velikih stranaka ima za cilj da smanji apetite malih i marginalizuje ih. Ta priča može da drži na nižem nivou grandiozne apetite G17 plus i ostalih malih stranaka koje se šlepaju u vladajućoj koaliciji - kaže za „Blic“ profesor FPN Zoran Stoiljković. Prva formalna saradnja dve stranke već je najavljena na lokalnom nivou, u skupštinama opština Prijepolje i Knjaževac. Na pitanje kako će se dosad nezamisliva saradnja ove dve stranke odraziti na republičkom nivou, funkcionerka DS Nada Kolundžija kaže za naš list da „nije uputno govoriti o tome šta bi bilo ukoliko bi se nešto dogodilo“. Ona, takođe, kaže da za DS još važi zabrana o saradnji sa radikalima, ali takođe ocenjuje da je Tomislav Nikolić, istupivši iz SRS, pokazao određenu razliku u odnosu na bivšu stranku. Kolundžija dodaje da treba sačekati i videti kako će se u budućnosti ponašati. S druge strane, Nikolić sada ne mora da se oslanja isključivo na nadu u saradnju sa narodnjacima.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak