Morem plove tone kokaina

Dan 24.11.2008 18:39
Morem plove tone kokaina


U posljednje vrijeme, novinski stupci crne hronike u crnogorskim medijima, puni su informacija o hapšenju crnogorskih mornara širom svijeta zbog krijumčarenja droge. Naši mornari, u zadnje dvije godine, "padali" su, kao u evropskim, tako i u australijskim i južnoameričkim lukama, a zajednički imenitelj za njih bile su razne vrste opojnih narkotika. Svi ti mornari, plovili su na brodovima stranih kompanija.Posljednji u nizu naših pomoraca koji su uhapšeni zbog droge su Zoran Marstijepović (32) i Đoko Vuletić (24). Zajedno sa njima, u italijanskoj luci Ravena slobode su lišene i njihove kolege iz Hrvatske Vlaho Martić (39) i Davor Zupan (26) zbog sumnje da su dio krijumčarskog lanca preprodaje kokaina.
Karabinjeri su prošlog petka dobili dojavu da će u luku Ravena stići tovar od 12 kilograma i 300 grama kokaina na brodu "Maruba Petrohue" pod liberijskom zastavom, koji je prevozio žitarice iz Grčke. Agenti u civilu su čekali brod u nedjelju kada je uplovio i pratili zbivanja na palubi i kretanja mornara van broda. U nedjelju naveče primjetili su dvojicu crnogorskih mornara kako iznose veliku torbu sa broda i kriju je nedaleko od mjesta za iskrcaj. Nakon toga, Marstjepović je uzeo taksi i otišao u centar Ravene, gdje se sastao sa Martićem i Zupanom, kupcima kokaina. Njih dvojica su boravili u hotelu nekoliko dana čekajući isporuku robe. Marstjepovića su karabinjeri uhapsili odmah nakon sastanka sa kupcima, a Vučetić je identifikovan tek u ponedjeljak ujutro, nakon što je zaplijenjena droga sakrivena u luci. Sva četvorica su u ravenskom zatvoru, gdje ih čeka sudski proces.
Analitičari koji se bave ovom problematikom kažu da se droga najviše krijumčari brodovima, a gotovo i da nema pomorca koji nije naišao na drogu, bilo na brodu ili u luci. To se, kako kažu, posebno odnosi na južnoameričke države, zapadnu Afriku i na Karibe.
- Statiska pokazuje da skoro svaki deseti putnik sa Jamajke krijumčari drogu. Većina pomoraca ne upušta se u taj unosan, ali i krajnje opasan posao, dok su neki od njih spremni radi zarade rizikovati dugogodišnje zatvorske kazne, pa i život. Svaki brod je mali ploveći grad sa nizom skrovitih mjesta za svakakve "vruće" terete. U prilog tome što se droga švercuje brodom je i činjenica da je pomorski promet teže kontrolisati, a od 100.000 brodova na svijetu, dobar dio plovi pod zastavama pod kojima se obavljaju mnogi nezakoniti poslovi- kažu analitičari.
Tokom septembra ove godine belgijska policija lišila je slobode četvoricu crnogorskih državljana zbog sumnje da su u tu zemlju pokušali da prokrijumčare oko 100 kilograma kokaina. Uhapšena su dva Baranina i dva Kotoranina, nakon pretresa broda koji je prethodno uplovio u belgijsku luku Antverpen. Prema pisanju tamošnjih medija, belgijska policija je rutinskom kontrolom na carinskom terminalu prvo pronašla četiri kilograma čistog kokaina, a detaljnom pretragom pronađeno je još oko 90 kilograma te droge. Kako se sumnja, četvorica crnogorskih državljana nijesu organizatori šverca droge, već su obavljali samo kurirski posao za naknadu od oko pet hiljada dolara po kilogramu prokrijumčarenih narkotika.
Da su crnogorski pomorci aktivni u ovom, veoma unosnom poslu, pokazuje i primjer pomorca M.P., koji je zbog krijumčarenja tableta "ekstaziĆ lišen slobode u Australiji. U Portoriku je slobode lišen i jedan Baranin koji je krijumčario više desetina kilograma heroina.
Tokom prošle godine Cetinjani M.T. i D.R. uhapšeni su u zajedničkoj akciji dominikanske mornarice i međunarodne direkcije za suzbijanje narkotika DNCD, u blizini ostrva Martinik kod Kariba, zbog sumnje da su švercovali 275 kilograma kokaina, čije je krajnje odredište trebalo da bude Crna Gora. Kod njih dvojice su pronađene hrvatske, bosanske, kanadske i američke isprave, a tom prilikom uhapšen je i hrvatski državljanin Marijan Blažević. Mediji u Venecueli navode da je krajnje odredište kokaina trebalo da bude Crna Gora, odakle bi narkotici bili dalje distribuirani na italijanskom i hrvatskom tržištu.

D.ŽIVKOVIĆ

Unosan biznis

Najpodesniji brodovi, smatraju stručnjaci, za šverc raznih vrsta droge su oni koji plove pod zastavama afričkih zemalja.
- Mnogo je veći broj slučajeva u kojima se šverceri ne pronađu, a droga bezbjedno stigne na odredište od onih kada mediji bruje o hapšenjima. Vjerovatno je i to jedan od motiva zašto se pomorci odlučuju za taj biznis. Takođe, ne treba smetnuti sa uma koliko se novca zaradi švercom kokaina, heroina... Narko bosovi, u rijetkim slučajevima, nude mornarima taj posao već sve ide preko oficira koji upravljaju brodovima - kažu analitičari.

Narko-kartel regrutuje mornare

Pokret za promjene prije dva dana pozvao je direktora Uprave policije Veselina Veljovića i Agencije za nacionalnu bezbjednost Duška Markovića da obavijeste crnogorsku javnost da li u Crnoj Gori djeluje kokainski narko-kartel, koji regrutuje mornare.
- Najnovije hapšenje mornara u Italiji zbog šverca 12 kilograma kokaina, koji je prevozio žitarice iz Grčke je samo jedno u nizu sličnih hapšenja naših pomoraca, što bi moralo da dobije jasan odgovor od najodgovornijih rukovodilaca bezbjednosnih službi u Crnoj Gori. Kako to da naši pomorci "padajuĆ po evropskim i svjetskim lukama sa desetinama kilograma kokaina, da ANB u svojoj Bijeloj knjizi registruje postojanje kokainskog kartela u Crnoj Gori, ali da još nema nikakvih rezultata niti akcija protiv tog kartela - pitaju iz PzP-a.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak