Moćni biznismeni u Crnoj Gori na čelu mafije

Dan 24.11.2008 18:37
Moćni biznismeni u Crnoj Gori na čelu mafije


Region zapadnog Balkana, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija i BiH, do 2025. godine suočava se sa ruskim organizovanim kriminalom koji bi mogao potpuno da preuzme kontrolu nad tim dijelom kontinenta.Osim toga, region je ugrožen i djelovanjem radikalnih islamističkih grupacija koje do 2025. godine vjerovatno neće nestati sa svjetske političko-bezbjednosne pozornice.
Te ocjene objavila je prošlog četvrtka moćna američka obavještajna služba, Nacionalni obavještajni savjet (NIC), u izvještaju naslovljenom "Globalni trendovi 2025. - transformisani svijet". Njegovi autori, koji su koristili podatke i analize svih 16 američkih civilnih i vojnih agencija, ukazali su da "evropska podrška postojanju NATO može ozbiljno da padne u naredne dvije decenije".
Izvještaj je javan, i publikuje se svake četvrte godine, uoči stupanja na dužnost pobjednika američkih predsjedničkih izbora kako bi lideri SAD imali uvid u procjene globalnih ekonomskih, političkih i sigurnosnih kretanja.
NIC je označio organizovanu mafiju kao najveću prijetnju evropskoj bezbjednosti, dok evroazijske kriminalne transnacionalne organizacije, uključene u trgovinu energetima i mineralima, postaju sve jače i šire uticaj.
- Jedna ili više Vlada srednje i istočne Evrope vjerovatno će potpuno potpasti pod njihov uticaj. Aktivnosti ruskog organizovanog kriminala u snabdijevanju energentima nekim kompanijama će obezbijediti i povlašćene uslove na tržištu - ocijenio je Nacionalni obavještajni savjet koji predviđa da će u svijetu pojaviti u narednom periodu sve više sukoba oko resursa, uključujući hranu i vodu.
- Vremenom, imajući u vidu njihove jake veze u vladama i upravljačkim strukturama korporacija, kriminalci će biti u poziciji da kontrolišu države, preuzmu kontrolu nad tržištem, čak i da oblikuju spoljnu politiku - upozorio je NCI u dijelu analize o ruskom kriminalu i njegovom uticaju na Evropu.
Vjerovatnoća enormnog rasta uticaja organizovanog kriminala posebno je izražena u istočnoj Evropi, gdje je kriminalna djelatnost odavno institucionalizovana u sve sfere ekonomskog i političkog života, navedeno je u izvještaju američke tajne službe.
- U tim državama, istočne Evrope i na Balkanu, vođe organizovanog kriminala vremenom su postali moćni i uticajni biznismeni, i samim tim važni partneri korumpiranim državnim zvaničnicima - piše u dokumentu Vlade SAD.
Američka služba očekuje da će se organizovani kriminal do 2025. godine širiti, povećavati korupciju i manipulisati spoljnom politikom, kako njima odgovara.
Američke službe su i ranije ocjenjivale da Crna Gora ima probleme sa mafijom, to je bio izvještaj Stejt dipartmenta za ovu godinu o trgovini drogom, u kojem se upozorava da crnogorske luke koriste za šverc kokaina i heroina iz Južne Amerike. Na kriminal u Crnoj Gori je upozorila i Kancelarija UN za drogu koja je saopštila da se on uglavnom očitava u švercu narkotika, reketu, plaćenim ubistvima, pranju novca kroz trgovinu nekretninama i građevinu.
Početkom aprila, britansko Ministarstvo inostranih poslova upozorilo je da mafija ima jake veze u Vladi Crne Gore.

M.V.

Program za Evropu vodi bivši ambasador

Direktor Nacionalnog obavještajnog savjeta SAD je Tomas Fingar, autor je desetina publikacija o svjetskim bezbjednosnim prilikama, a ranije je vodio Biro za obavještajni rad i istraživanja u američkoj diplomatskoj službi. On je na čelu NIC-a od 2005.godine.
Zvaničnik Nacionalnog obavještajnog savjeta zadužen za Evropu je Ričard Kauzlarič, svojevremeno ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, vrstan je poznavalac balkanskih dešavanja. U njegovoj biografiji na sajtu NIC piše da je radio u ambasadama u Izraelu, Etiopiji i Togu, a jedno vrijeme je bio i direktor specijalne inicijative za muslimanski svijet u Institutu za mir.

Američka dominacija nestaje za 15 godina

Svijet će živjeti sa prijetnjom nuklearnog rata i ekološke katastrofe do 2025. godine uz veću vjerovatnoću sukoba oko resursa i slabljenje američke dominacije planetom koja bi mogla da nestane za 15 godina, poručuje Nacionalni obavještajni savjet SAD.
- Međunarodne organizacije poput UN nijesu dobro pripremljene za vakuum koji će ostati iza slabljenja američke moći u trenutku kada prijete mnoge krize usljed klimatskih promjena, koje će povećati nestašicu resursa. Zato će se vjerovatno pojaviti sve više neformalnih državnih saveza kako bi novi problemi zajedno rješavali, pošto međunarodni sistem, kakav je sada, neće imati odgovor - ističe se u izvještaju.

Teroriristi ulaze preko Balkana

Američki obavještajci smatraju da će teroristička organizacija Al Kaida rasti brže nego što se misli i predviđaju da će njeni pipci postati sve opasniji u Evropi, a jedno od mjesta ulaska radikalnih islamista na kontinet je Balkan.
Očekuje se i jačanje nearapskih muslimanskih zemalja, poput Indonezije i Turske i možda Irana, ako uspije da zbaci teokratsku vlast. Napominju kao važnu vezu Kine i Saudijske Arabije, jer trgovina naftom i drugim energetima te dvije zemlje, uz Rusiju, činiće ekonomskim velesilama koje će dobiti i druge ambicije.
- Međunarodni sistem će postati skoro neprepoznatljiv do 2025. godine zbog jačanja novih sila, globalizacije privrede, transfera bogatstava sa zapada na istok, ali i rastućeg uticaja nedržavnih aktera - ocijenila je američka obavještajna služba.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak