Srbija se nikada neće odreći Kosmeta

RTS 24.11.2008 18:19
Srbija se nikada neće odreći Kosmeta


Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i time otpadaju sve glasine o podeli Kosova, izjavio je potpredsednika Vlade Srbije Božidar Đelić u intervjuu bečkom dnevniku "Prese"."Mi se borimo dalje diplomatskim sredstvima za naš teritorijalni integritet i nadamo se da se može i dalje postići istorijski kompromis o statusu Kosova. Spremni smo  da idemo jako daleko u odgovoru na potrebe kosovskih Albanaca, ali Srbija kao i svaka evropska demokratija, ne može prihvatiti da bude podeljena", poručio je Đelić.

"Kao što se može videti, Kosovo i dalje nije članica UN. Neke važne evropske države nisu priznale Kosovo i svako može videti da bez pune podrške Beograda ne može biti nikakvog trajnog rešenja za Kosovo", rekao je potpredsednik vlade.

Srbija ne ugrožava misiju UN na Kosovu

"To znači da moramo pronaći kompromis. Nadamo se da će sledeća američka administracija imati nov, pragmatičniji pogled na tu stvar", istakao je Đelić u odgovoru na pitanje da li Beograd očekuje nove pregovore o Kosovu.

Kad je reč o misiji EU na Kosovu, Đelić smatra da je kompromis između Srbije i UN pronađen i da on predviđa da misija mora biti autorizovana od Saveta bezbednosti svetske organizacije, da mora biti statusno neutralna i da ne sme primenjivati Ahtisarijev plan, koji Srbija ne prihvata i koji zbog toga za Beograd i ne postoji.

"Cilj Srbije nije da se ugrozi misija EU na Kosovu. Mi nismo protiv njenog mandata sve dok budu ispunjeni sada dogovoreni uslovi", poručio je potpredsednik Vlade Srbije.

Očekuje se pozitivan izveštaj Bramerca

Kada je reč o procesu približavanja EU, Đelić je rekao da Srbija očekuje da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc početkom idućeg meseca Savetu bezbednosti UN predati pozitivan izveštaj o saradnji Beograda s tim sudom.

"Taj izveštaj će biti dobra osnova za samit EU krajem godine, kako bi tamo bile donete odluke koje će evropskim snagama u Srbiji dati podsticaj", rekao je Đelić i podsetio da Srbija trenutno izdaje nove pasoše, najmodernije u Evropi, pa ukidanje viza za srpske građane ne predstavlja nikakvu opasnost.

Na konstataciju da je haški optuženik Ratko Mladić još uvek na slobodi, Đelić je naglasio da je problem što jedna članica EU, a to je Holandija, sve više punu saradnju Srbije s Haškim tribunalom poistovećuje sa izručenjem Mladića.

"Hapšenje Radovana Karadžića je jasno pokazalo da Srbija želi da ispuni svoje obaveze. Ukoliko se Mladić stvarno nalazi u Srbiji i mi ga budemo pronašli narvano da bismo ga odmah i izručili", rekao je potpredsednik Vlade.

Austrija najveći investitor u Srbiji

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje u vezi sa idejama koje kruže u Austriji da posle prijema Hrvatske u članstvo EU treba održati referendum u svim državama Unije o prijemu drugih članica, Đelić je odgovorio da ne želi da Austriji daje savete, ali i da je činjenica da "održavanje referenduma o prijemu Srbije ili drugih država Balkana ne bi doprinelo prestižu i uticaju austrijske politike i privrede u regionu".

"Austrija je najveći investitor u Srbiji a i naša zemlja je važna za austrijsku privredu. Austrijska vlada i privrednici znaju koliko je važno širenje EU na države Balkana. Međutim, kada pogledam ispitivanja o stavu Austrijanaca po tom pitanju, ja sam uznemiren", rekao je Đelić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak