Olakšice banaka za otplatu kredita

B92 24.11.2008 18:17
Ekonomisti savetuju da se krediti uzimaju u valuti u kojoj se prima plata

Ekonomisti savetuju da se krediti uzimaju u valuti u kojoj se prima plata


Četiri banke sa najvećim udelom na tržištu Srbije od danas bi trebalo da primenjuju olakšice za građane koji su pod kreditima.Prema dogovoru sa Centralnom bankom, bez dodatnih troškova, građanima će biti omogućeno da prevremeno otplate kredit, zatim da kredit prebace iz švajcarskih franaka u evre ili iz evra u dinare, kao i da produže rok za otplatu već uzetih kredita. Banke koje će od danas primenjivati ove mere su Inteza, Komercijalna banka, Rajfajzen i Hipo banka.

Zamenik glavnog urednika magazina "Ekonomist" Vojislav Stevanović ocenio je za B92 da najnovijim merama banke pokušavaju da zadrže klijente, mada ujedno misle i na svoj interes.

Dinar ojačao

Posle višednevnog pada, dinar je prema evru ojačao za 51 paru, tako da se kurs spustio ispod 88 dinara i sada je 87,77 dinara za evro. Kurs dinara je prošle nedelje bio u konstantnom padu prema evru i izgubio na vrednosti 3,45 dinara. Od početka novembra Narodna banka je na deviznom tržištu prodala 202 miliona evra, a u oktobru je intervenisala sa 269 miliona evra.

On je za B92 rekao da je za građane najbolje da kredite uzimaju u onoj valuti u kojoj primaju platu.

"Ako uzimate kredit u evrima i primate platu u evrima nećete imati rizik da se na taj način promeni vaš anuitet", rekao je Stevanović.

"Ali, ako primate platu u evrima ili ako ste dogovorili platu u evrima, a primate u dinarima, a uzmete kredit koji je vezan za švajcarski franke, onda morate da računate na to da će se promeniti odnos između evra i švajcarskog franka i da ćete time da trpite valutni rizik", kazao je Stevanović.


Šta mere konkretno znače

Zoran Petrović zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke objašnjava šta za građane ove mere konkretno znače: "Rok dospeća kredita biće produžen za 12 meseci. To znači da će im rata biti manja. Produženje se odnosi na sve kredite osim stambenih kredita."

Kada je reč o prebacivanju kredita iz švajcarskih franaka u evre, ako je reč o stambenim kreditima, ili eventualnom prebacivanju kratkoročnih kredita u dinare, Petrović objašnjava da najpre treba poći od toga u kojoj valuti su primanja građana.

"Ukoliko su primanja u dinarima, logičnije je da se pređe u dinare. Međutim, dinarske kamatne stope su veće nego kamatne stope na evro ili švajcarce. To je jedna stvar, ali s druge strane vidimo da smo u septembru, a naročito u oktobru imali veliku depresijaciju dinara u odnosu na evro, tako da građani kada se odlučuju ne treba samo da gledaju visinu i razliku u kamatnim stopama, nego treba da vode računa i tome da postoje kursni rizici“, kaže on.

Iako je najavljeno da najnovije bankarske mere počinju da se primenjuju od danas, neke banke ipak nameravaju da sečakaju do decembra.

Petrović kaže da Rajfajzen banka od danas startuje sa prijemom zahteva za preindeksaciju stambenih kredita za one koji žele da sa švajcarskih franaka pređu u evro, dok se od 1. decembra startuje sa preindeksacijom potrošačkih i keš kredita u evrima i švajcarskim francima u kredite u dinarima.

IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak