Pored Srba, Hrvata i Bošnjaka, BiH dobija i - Bosance i Hercegovce?

RTV 24.11.2008 17:12
Pored Srba, Hrvata i Bošnjaka, BiH dobija i - Bosance i Hercegovce?


Sutra će u Sarajevu i Tuzli, na Dan državnosti BiH, biti održani javni skupovi građana koji žele da se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. 

Organizator skupova je neformalna grupa građana pripadnika bosanskohercegovačke nacionalnosti - Omladinski pokret "Revolt".

Kako je saopšteno iz te organizacija, "cilj skupova je ukazivanje na problem diskriminacije velikog broja građana BiH koji se ne osećaju i ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda u BiH".

U BiH su konstitutivni Srbi, Hrvati i Bošnjaci, dok se građani koji nisu konstitutivni izjašnjavaju kao "ostali". Ustavom BiH nije definisano izjašnjavanje prema pripadnosti državi.

"Postojeći političcki sistem, temeljen na Ustavu, uspostavlja i legalizuje diskriminaciju svih građana i građanki koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, a koja se naročito odnosi na izbor članova Predsedništva i delegata u Domu naroda BiH", navodi se u saopštenju.

Ističe se da se politika BiH kroji prema nacionalnom ključu, prilikom čega su potpuno zanemarena osnovna ljudska i građanska prava.

"Malo je ustava u svetu koji predviđaju diskriminaciju kakvu predviđa Ustav BiH, a koja se protivi i samoj Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima", navodi se u najavi sutrašnjih javnih skupova.

Dodaje se da neformalna grupa građana, koji se osećaju kao Bosanci i Hercegovci, zahtevaju Ustavom definisan, ravnopravan status u BiH.

"Odlučni smo u tome da se suprostavimo etno-nacionalnim elitama i oligarhijama koje godinama vešto kroje verske i nacionalne torove kojima će suvereno vladati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ovo način početka borbe protiv nacionalizma, mržnje, podela i segregacije.

Na skupovima će biti organizovano i potpisivanje peticije u kojoj će se građani moći izjasniti kao pripadnici BiH nacionalnosti.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak