Poslanici da dobiju plate po učinku

Alo 24.11.2008 17:10
Poslanici da dobiju plate po učinku


Predlog predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović da poslanici ubuduće ne primaju iste plate, već da njihova visina zavisi od toga koliko su aktivni u parlamentu, naišao je podršku vladajućih partija, dok su ga poslanici opozicije redom ismejali.Naime, oni tvrde da bi tom novinom najviše izgubili njihove kolege iz vlasti, jer se gotovo i ne javljaju za reč u Skupštini.

Predsednik radne grupe za izradu novog poslovnika i poslanik DS-a Boško Ristić kaže za „Alo!“ da mu se predlog Dejanovićeve dopada. On kaže da je dobra ideja da poslanici koji rade više od drugih dobiju više novca, ali i da se uvede sistem kažnjavanja za one poslanike koji „zabušavaju“.
- Morala bi da se uvedu jasna pravila kako ne bi bili oštećeni poslanici opozicije. Dosad to nije bilo predviđeno, ali u poslovniku može da se uvede sistem nagrađivanja poslanika koji rade više od drugih. Recimo, ako je neko član Odbora za bezbednost, pa obiđe vojsku i policiju i vidi kakvo je stanje na terenu, on bi mogao da dobije više novca ili da raspolaže sredstvima iz budžeta za određene projekte - smatra Ristić.
On navodi primer nemačkog parlamenta u kojem su poslanici dužni da se o nekim temama izjasne i u slučaju da to ne urade, sledi im novčana kazna.

- Taj princip mogao bi da se primeni i u radu našeg parlamenta - navodi Ristić.
Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović tvrdi da ako bi se usvojio predlog Dejanovićeve, „poslanici vladajućih stranaka ne bi imali hleba da jedu“. 
- Pogledajte samo njihovu minutažu za skupštinskom govornicom, to je smejurija. Zadatak opozicije je da napada, a zadatak vladajuće većine je da brani zakone koje je predložila vlada, a njima to na pamet ne pada, kao da žure da se sve što pre završi. Evo, prošle nedelje desetak poslanika vladajuće većine se prvo javilo za reč, a potom su odustali od toga, kako bi se rasprava što pre okončala - kaže Todorović.
On smatra da je ova inicijativa neozbiljna i da takav sistem nagrađivanja nije u skladu sa parlamentarnom praksom i postavlja pitanje šta bi bilo merilo efikasnosti nečijeg rada.
- Poslanike ocenjuje stranka koja ih je imenovala na tu funkciju, a stranku građani koji su za nju glasali na izborima, sve drugo je besmislica - smatra Todorović.
Poslanica Nove Srbije Aleksandra Janković kaže da joj ovaj predlog Dejanovićeve deluje „kao još jedna od njenih pedagoških mera“.
- U parlamentu su zreli i odgovorni ljudi koji predstavljaju građane i valjda građanima treba i da odgovaraju. Zaista me zanima ko je taj ko će procenjivati efikasnost poslanika - navodi Jankovićeva.
Kao i Todorović, i ona smatra da bi se na udaru prvi našli poslanici vladajuće većine „koji gotovo da i ne učestvuju u diskusiji“.
- Ne znam ni o kakvoj opstrukciji ona govori, pa samo ime parlamenta nastalo je od reči „parlare“, što znači govoriti, diskutovati, a to znači da je suština parlamenta da se u njemu diskutuje. Dakle, rad parlamenta opstruiraju oni koji ćute, a ne oni koji govore - ocenjuje Jankovićeva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak