Savet bezbednosti u sredu o Kosovu

RTS 23.11.2008 19:22
Savet bezbednosti u sredu o Kosovu


Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi generalni sekretar Ban Ki Mun trebalo da predstavi izveštaj o preoblikovanju međunarodne civilne misije na Kosovu i Metohiji biće održana u sredu, saznaje RTS u diplomatskim krugovima. Moguća ostavka vlade u Prištini, ako SB prihvati plan u šest tačaka, najavljuju pojedini kosovski ministri.Dugo očekivani izveštaj Ban Ki Muna o rekonfiguraciji UNMIK-a biće pred članicima Saveta bezbednosti u sredu, 26. novembra.

Podsećamo, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je, posle razgovora sa Ban Ki Munom u petak, izjavio da očekuje da izveštaj generalnog sekretara UN bude objavljen već početkom sledeće nedelje i da će Misija Evropske unije biti spremna za raspoređivanje početkom decembra.

Detalji Banovog izveštaja i dalje su tajna, ali su srpski zvaničnici više puta ponovili da je sa UN postignut dogovor oko tzv. "plana u šest tačaka".

Najvažniji detalj, sa stanovišta zvaničnog Beograda, jeste stavka da će buduća civilna misija na Kosovu biti "statusno neutralna".

Mediji su, prethodnih dana, prenosili delove izveštaja generalnog sekretara , u kojem se između ostalog navodi da će UN garantovati za kosovske Srbe.

"Srbi će na Kosovu dobiti još jače garancije od onih koje je predviđao Ahtisarijev plan, posebno u oblasti policije, sudstva, carine i zaštite Srpske pravoslavne crkve", navodi se u jednom od tekstova, posvećenom izveštaju Ban Ki Muna.

U izveštaju se otvaraju vrata za ulazak Euleksa na Kosovo, ali se isto tako obezbeđuje da Srbi na Kosovu ostanu pod direktnom kontrolom UN, a predviđa se da deo novca koji se dobije od carina na dva carinska prelaza na severu Kosova, ide direktno opštinama sa srpskom većinom.

Kosovski Albanci su plan odbacili, nudeći sopstveni dokument u četiri tačke, kojim se obavezuju na saradnju sa SAD, EU i NATO, ali ne i sa Ujedinjenim nacijama, čiji odlazak vlasti u Prištini očekuju još od jednostranog proglašenja nezavisnosti sredinom februara.

Moguća ostavka vlade u Prištini?

Potpredsednik Demokratske partije Kosova i ministar transporta i telekomunikacija Fatmir Ljimaj čak smatra da "vlada treba da proceni smisao ostajanja na vlasti ako se prihvati plan od šest tačaka Ban Ki Muna".

Ljimaj je, gostujući u programu Kohavizion televizije, rekao da bi prihvatanje šest tačaka značilo kršenje ustava. "Vlada koja gazi svoj suverenitet nije vlada koja predstavlja narod Kosova", rekao je Ljimaj.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, međutim, smatra da ostavka vlade nije rešenje za situaciju u kojoj je Kosovo.

Kurti je pozvao kosovske institucije da u slučaju nametanja plana svakog dana na terenu ometaju ostvarivanje šest tačaka. To, kako kaže, treba da radi policija Kosova. Kurti je najavio da se Samoopredeljenje i druge nevladine organizacije pripremaju za seriju demonstracija koje bi se, pored Prištine, organizovale i u drugim mestima na Kosovu.

Ukoliko Banov prvobitni izveštaj bude izmenjen, najverovatnije neće biti usvojeno predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti, kojim bi najmoćnije telo svetske organizacije "aminovalo" raspoređivanje Euleksa, jer je Rusija već ranije najavila da će sprečiti bilo koji potez sa kojim se prethodno ne slože srpske vlasti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak