Kosovo u rukama Ban Ki-muna

RTS 22.11.2008 16:53
Kosovo u rukama Ban Ki-muna


Solana i Ban Ki-mun o Kosovu. Početak raspleta najnovijeg poglavlja u procesu rešavanja kosovske krize najavljen za početak naredne sedmice. Banov izveštaj i dalje tajna. Ambasadori Saveta bezbednosti tek u ponedeljak o zakazivanju sednice o Kosovu.Sadržaj izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki-muna ostao je zavijen velom tajne i posle sastanka prvog čoveka svetske organizacije i šefa EU za bezbednost i spoljne poslove Havijera Solane u Njujorku, pošto su dvojica zvaničnika vešto izbegla odgovore na niz ključnih pitanja, poput sadržaja dugo očekivanog dokumenta i datuma održavanja odložene sednice Saveta bezbednosti UN.

"Nadam se da će izveštaj biti objavljen što pre, već početkom sledeće sedmice...Generalni sekretar ima sve informacije i na njemu je da odluči. Nadam se da će to učiniti početkom naredne sedmice", rekao je Solana novinarima posle susreta sa Ban Ki-munom.

Komentarišući poteze koji će uslediti nakon objavljivanja izveštaja generalnog sekretara, koji je, iako je njegov sadržaj suštinska nepoznanica, izazvao burne reakcije vlasti i demonstracije opozicije i ratnih veterana u Prištini, Solana je rekao da očekuje da će "posao" u Savetu bezbenosti biti završen do konca prve sedmice decembra.

"Da bi se to desilo neophodan je izveštaj generalnog sekretara i ja se nadam da će biti objavljen početkom sledeće sedmice", rekao je visoki zvaničnik EU.

Generalni sekretar UN nije komentarisao susret sa Solanom, a njegova služba za medije kratko je saopštila da su dvojica zvaničnika, tokom četrdesetominutnog sastanka, razgovarali o situaciju na Kosovu, u Somaliji, Čadu, Iranu, Bliskom istoku, kao i finansijskoj krizi koja poslednjih meseci pogađa svet.

Solana je u Njujork doputovao posle serije konsultacija sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i susret sa državnom sekretarkom Kondolizom Rajs u četvrtak u Vašingtonu, ali se ni jedna ni druga strana nisu jasno izjasnile o podršci Banovom planu u šest tačaka, kojim se otvaraju vrata raspoređivanju Euleksa, ali i definiše čitav niz posebnih aranžmana za kosovske Srbe.

Britanski ambasador Džon Sojers, pak, izjavio je da Ujedinjene nacije veruju da oko Euleksa "postoji odgovarajući nivo razumevanja" u Prištini i Beogradu, te da Ban može izvestiti Savet bezbednosti da raspoređivanje može početi kako je i planirano.

Albanci neće UN na Kosovu

Kosovski Albanci su plan odbacili, nudeći sopstveni dokument u četiri tačke, kojim se vlasti u Prištini obavezuju na saradnju sa SAD, EU i NATO, ali ne i Ujedinjenim nacijama, čiji odlazak sa Kosova tamošnji lideri očekuju još od jednostranog proglašenja nezavisnosti sredinom februara.

Najznačajniju primedbu lidera kosovskih Albanaca predstavlja njihovo neučestvovanje u procesu koji je vodio ka postizanju sporazuma između Beograda i Njujorka, što, uz snažan pritisak listom svih političkih snaga na lokalnoj sceni, predstavlja i osnovu za zahtev da se neke od tačaka sporazuma "redefinišu".

Posle dve sedmice intenzivne diplomatske aktivnosti, međutim, ostaje nejasno da li postoji mogućnost za promenu delova Banovog plana, s obzirom da je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio da su za Beograd pregovori završeni, te da je Srbija dobila čvrste garancije da će taj dokument biti usvojen bez promena.

Ukoliko Banov prvobitni izveštaj bude izmenjen, gotovo da i nema nikakvih šansi da bi Savet bezbednosti mogao usvojiti najavljivano predsedničko saopštenje, kojim bi bila otvorena vrata raspoređivanju Euleksa pod kišobranom UN i u skladu sa rezolucijom 1244, jer je Rusija već ranije najavila da će blokirati svaki potez sa kojim se, prethodno, ne slože srpske vlasti.

Podršku sporazumu generalnog sekretara i Srbije pružila je i EU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak