Rusija, SAD i Britanija za plan UN o Kosovu

RTS 21.11.2008 15:21
Rusija, SAD i Britanija za plan UN o Kosovu


Rusija, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržali plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, kojim se otvaraju vrata raspoređivanju Euleksa na Kosovu, sa posebnim aranžmanima za kosovske Srbe. Tadić potvrdio dogovor sa UN da misija mora biti statusno neutralna. Solana o Kosovu sa Rajsovom, u petak sa šefom UN. Albanci u Londonu.nu.

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je danas, u razgovoru sa delegacijom Skupštine zajednice opština na Kosovu i Metohiji i predstavnicima srpskih sredina i enklava iz Pokrajine, da je Srbija postigla dogovor sa Ujedinjenim nacijama da ova misija mora biti statusno neutralna.

Plan generalnog sekretara UN danas su, u ime svojih vlada, podržali i ambasadori Rusije, Amerike i Velike Britanije.  

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin najavio je da će Rusija podržati predlog Vlade Srbije za razmeštanje Euleksa na Kosovu.

"Rusija je orijentisana na poziciju Beograda i ono rešenje koje donese vaša vlada, Rusija će podržati", rekao je ambasador novinarima u Privrednoj komori Srbije.

"Još nisam video tekst izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu", kazao je ambasador, podsetivši da "Priština ne daje saglasnost na sporazum koji su postigli Beograd i UN".

"To vanredno usložnjava rešenje pitanja o rekonfiguraciji civilnog prisustva na teritoriji te pokrajine", naglasio je Konuzin.

Prethodno, Banov plan u šest tačaka podržale su i SAD i Velika Britanija.

Američki ambasador Kameron Manter i njegov britanski kolega Stiven Vordstvort rekli su da, uprkos protivljenju Prištine, te dve države podržavaju plan generalnog sekretara svetske organizacije koji, kako su ocenili, predstavlja "dobru osnovu za buduće akcije".

Manterova izjava usledila je nakon što su lideri kosovskih Albanaca, predsednik Fatmir Sejdiu i Hašim Tači odbacili Banov plan kao neprihvatljiv, predlažući sopstveni dokument, u kojem se obavezuju na saradnju sa SAD, NATO i EU, ali nigde ne pominju UN.

"Mi smo imali veoma ozbiljne razgovore s kosovskim zvaničnicima, koji nisu prihvatili plan u šest tačaka, ali mi verujemo da je taj plan prihvatljiv i dobra osnova za buduće akcije", rekao je Manter.

Šef EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana razgovarao je o razvoju situacije na Kosovu sa državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs, ali visoki zvaničnici EU i SAD nakon susreta, nisu davali izjave.

Portparol Stejt departmenta Šon Mekormak je, najavljujuući susret rekao da će Balkan, Iran i stanje na Bliskom istoku biti glavne teme razgovora.

Solana će u petak o istom problemu raspravljati i sa generalnim sekretarom UN u Njujorku, nakon čega bi, kako navode diplomati, mogli biti poznati naredni potezi vezani za najavljeno raspoređivanje Euleksa.

Tači i Sejdiu u Londonu

Portparol britanskog premijera Gordona Brauna izjavio je da je London tražio od predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija, koji borave u zvaničnoj poseti Britaniji, da sarađuju sa EU kako bi se rešilo pitanje Euleksa i da naporno rade kako bi se razlike prevazišle.

Tači i Sejdiu su u Dauning stritu imali sastanak sa britanskim ministrom inostranih poslova Dejvidom Milibendom, kojem se, pri njegovom kraju, pridružio i britanski premijer Gordon Braun, preneo je Bi-Bi-Ci.

Jedna od tema razgovora bila je plan o rekonfiguraciji UNMIK i razmeštanju Euleksa na Kosovu koji je dogovoren između UN i Srbije.

Kako je posle razgovora u Dauning stritu izjavio Sejdiu taj plan od šest tačaka, koji definiše mandat misije EU je i dalje neprihvatljiv za Prištinu.

Sejdiu je rekao da tokom razgovora u Dauning stritu jeste bilo reči o tome da Priština prihvati plan o rekonfiguraciji UNMIK od šest tačaka čemu je dodao da pokretanje te teme ne bi opisao kao "pritisak".

Predsednik Kosova je jasno stavio do znanja Priština neće prihvatiti taj plan pošto ima svoj predlog o tome od četiri tačke.

Na pitanje da li će Euleks ipak biti raspoređen na Kosovu u decembru, kako to želi Evropska unija, Sejdiu je rekao da je "decembar dobro vreme za to".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak