Savršeno dizajnirani komadi namještaja, posloženi u atraktivne prostore, koje često gledamo na stranicama časopisa, interneta ili na televiziji, izazivaju divljenje i želju da tako uredimo i vlastiti dom.

Pravilno i funkcionalno uređen dom olakšat će i učiniti ugodnim stanovanje i obavljanje svih kućanskih aktivnosti. Nitko ne želi biti rob namještaja i njegovog održavanja, pa se sve više pazi na to da prostor bude jednostavan za održavanje, ali svejedno funkcionalan i moderan.

Efektno i praktično rješenje za sve ljubitelje dobre knjige

Dizajn, koji je svrha sam sebi, bez stvarne uporabne vrijednosti gubi na svojoj vrijednosti. Isto tako, funkcionalnost koja nema nikakvih estetskih vrijednosti, isprazna je i nezanimljiva. Pri uređenju doma treba svakako težiti tome da se spoje dizajn i funkcionalnost, koji će biti prisutni u različitim omjerima, ovisno o raspoloživom prostoru, financijskim mogućnostima, navikama i sl.

Da biste mogli odabrati pravilan omjer dizajna i funkcionalnosti, potrebna je obratiti pozornost na način života čitave obitelji, raspored prostorija i, naravno, financijsku konstrukciju. Dom ipak uređujete za sebe, pa bi vaše želje kao i želje ukućana trebale biti postavljene visoko na listi prioriteta.

Prostor bi trebao biti jednostavan za održavanje, ali svejedno funkcionalan i moderan

Način života obitelji, kao i starosna dob ukućana, vrlo su važan faktor pri uređenju doma. Obitelji s malom djecom, kao i zreli parovi koji žive sami, ali im u posjet često dolaze djeca i unuci, trebaju prednost dati funkcionalnosti, stoga im se preporučuje odabir namještaja i dekoracija koji se lako održavaju i teže lome.

To u prvom redu znači to da bi kod odabira presvlaka za stolce i garniture za sjedenje trebali voditi računa o tome da se lako peru, ali i da su tamnijih boja. Preporučljivo je izbjegavati elemente s oštrim bridovima kao i staklene predmete. Čupave i dlakave podne prostirke su jako moderne, pogotovo ako su u svijetlim ili jako tamnim bojama, ali ne i praktične jer treba puno vremena posvetiti njihovu čišćenju.

Moderno i praktično rješenje za dječju sobu

Parovi s odraslom djecom ili bez njih, samci te obitelji koje imaju trajno angažiranu spremačicu prednost često daju dizajnu. Njihovi domovi izgledaju kao iz kataloga, a uglavnom ih krase stakleni elementi, tamniji podovi visoka sjaja, tamniji namještaj, svijetle garniture za sjedenje, visoki sjaj kuhinjskih elemenata, skupocjene i krhke stolne ili stojeće lampe, tuš kabine i umivaonici u prozirnom staklu i slični fancy komadi namještaja. Sve je u skladu s posljednjim modnim trendovima, ali takav stil uređenja zahtijeva svakodnevno održavanje i čišćenje.

Na slici izgleda privlačno, no tu bjelinu nije lako održavati

Osim toga, tako uređen prostor u minimalističkom stilu pati i od kroničnog nedostatka ormara i ormarića koji su ipak prijeko potrebno. Ako nemate dovoljno prostora ili novca za ugradbene ormare i slična praktična rješenja, dobro razmislite prije konačne odluke o uređenju.

Posebnu pozornost treba posvetiti i odabiru određenih komada namještaja čija bi najvažnija karakteristika trebala biti udobnost. U tom slučaju, dopadljiv dizajn samo je bonus faktor koji će konačni proizvod učiniti kvalitetnijim. To se prvenstveno odnosi na odabir stolica i sjedećih garnitura, kreveta i madraca te raspored i visinu kuhinjskih elemenata. Neudobno sjedenje ili spavanje ostavlja dugoročne posljedice na zdravlje, a loš raspored kuhinjskih elemenata čini proces pripremanja hrane duljim i neugodnijim.

Poneki šareni detalj ili neobični komad namještaja jednostavan su i jeftin način 'podizanja' prostora

Kod garnitura za sjedenje, treba voditi računa o tome da im je naslon dovoljno visok da se možete nasloniti, a iako trendi sofe s vrlo niskim naslonom i dubljim sjedećim dijelom izgledaju jako moderno, prilično su neudobne.

Veći stambeni prostori pružaju veće mogućnosti u poigravanju dizajnom, a manji prednost prije svega daju funkcionalnosti, jer je često u jednoj prostoriji organizirano blagovanje, boravak, spavaonica i radni prostor. Financijski faktor, na kraju krajeva, određuje u kojoj mjeri će pojedinac primijeniti skupocjeni dizajnerski namještaj ili samo pojedine elemente, koji u prostranijim domovima mogu biti svojevrsne skulpture u prostoru.

Svijetle boje i stakleni elementi nisu najbolji izbor za parove s malom djecom

Bez obzira na odabir i financijske mogućnosti, budite svjesni toga da dom uređujete za sebe i svoje potrebe, a ne kao ogledni primjerak za goste koje želite zadiviti. Vaše želje, način života i potrebe trebaju uvijek biti na prvom mjestu da biste doista uživali u svom domu.