Vizija mikro sveta - mnogo malih mogućnosti

Jutarnji.hr 20.11.2008 12:02
Vizija mikro sveta - mnogo malih mogućnosti


Prozirne klizne stene, niše i brojne plafonjere rešili su problem nedostatka kvadrata u dobro isplaniranom stanuSrušili i sve promjenili

- Stan je prije preuređenja bio jako tmuran, a prostorije - kuhinja, dnevna soba, kupaonica, blagovaonica s lođom - međusobno su bile odvojene s čak troja vrata, što je još više naglašavalo njihovu minijaturnost.


Odlučili smo srušiti i promijeniti sve. Problem manjka dojma prostranosti riješili smo tako da smo pregradne zidove i vrata zamijenili prozirnim kliznim stijenama koje su vizualno povećale prostor, a problem vječnog mraka tako što smo, gdje god je to bilo moguće, postavili rasvjetu - priča arhitektica Gordana Đerić, koja je u kuhinji montirala četiri plafonjere, a na strop u ulaznom prostoru čak sedam .

Sobe za opuštanje

I u ostalim prostorijama sve se vrti oko rasvjete jer je ona, kaže Đerić, efikasan način “lažnog” povećavanja prostora.

Najzahtjevnija je bila adaptacija dnevne sobe, od koje je arhitektica na kraju uspjela napraviti čak tri stvari - walk in garderobu (196x220) koja, osim za pospremanje odjeće i obuće, služi kao prostorija za glačanje te dvije sobe namijenjene prije svega opuštanju.

Originalna niša

Sobe su, kao, uostalom, i cijeli stan, uređene u minimalističkom stilu (svijetli, niski namještaj) s marokanskim detaljima (figurice slonova, šareni jastuci) i brojnim slikama.


Kuhinja je ostala mala, ali je maksimalno povećana bijelim elementima i prozirnim kliznim vratima od laminiranog stakla (lamistal) koja je dijele od hodnika. Oko stupa koji razdvaja blagovaonicu, hodnik i kuhinju napravljena je originalna niša u kojoj je smješten hladnjak , mikrovalna pećnica i smočnica.

Blagovaonica je, smatra vlasnica, prostorija koja nakon ‘makeovera’ šalje najviše pozitivnih vibracija u stanu. Pozornost privlače stakleni stol (Phoenix lifestyle) sa smeđim kožnim stolicama i zid u boji čokolade koji je gotovo cijeli pokriven starinskim ogledalom s masivnim okvirom.-Najponosnija sam konačnim izgledom kupaonice. Proširili smo je, a dobivene centimetre iskoristili kako bismo napravili dvije niše - jednu koja služi kao spremište  te druga u koju smo smjestili perilicu za rublje - otkriva Đerić  i dodaje kako je najbitnije da se prilikom uređenja malog prostora proširuje ili povećava ona prostorija u kojoj će se provoditi najviše vremena.

- Neka stan bude podređen vama, a ne obrnuto - savjetuje arhitektica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak