Kamini za tople večeri

Politika 20.11.2008 12:02
Kamini za tople večeri


Osim primarne funkcije kamini imaju i estetska svojstva – poput neke skulpture zasenjuju sve ostale delove prostorijeKlasičan, rustičan ili moderan? Zatvorenog ili otvorenog ložišta? Na drva, struju ili gas? Od kamena, mermera ili cigle? Sve je moguće kada je posredi kamin. Ekonomičan je i praktičan – služi kao grejno telo, ali i za spremanje hrane. Uz to savršeno se uklapa u svaki prostor – dnevni boravak, kuhinju, čak, i spavaću sobu.

Ložište kamina najčešće se izrađuje od šamota – veštačke mase od neotopljive gline. Ovaj materijal pogodan je za unutrašnje oblaganje peći jer podnosi visoke temperature i dugo zadržava toplotu. Gornji deo kamina poput levka odvodi dim iz ložišta u dimnjak. Tu je smeštena i klapna – mehanizam koji reguliše sagorevanje drveta, a samim tim i potrošnju. Osim ovih postoje i kamini sa metalnim ložištem koje je, najčešće, zatvoreno pa se vatra vidi kroz staklo. Kamini na gas istovetni su kao kamini na drva. Veoma su praktični jer se pale i gase daljinskim upravljačem. Gasni uređaj se postavlja u ložište. Utisak prave vatre postiže se zahvaljujući cepanicama od nesagorivog (vatrostalnog) materijala kroz koje se vidi plamen. Gasni uređaj može se ugraditi u već postojeći kamin pri čemu se ne isključuje mogućnost da se ponovo vrati na loženje drvima ako se mehanizam za gas ukloni. Kod kamina na struju imitacija vatre se dočarava treperavim svetlom, a predviđeno je i mesto za prave cepanice radi što vernijeg efekta.

Za oblaganje kamina (fasadu) koriste se prirodni materijali: cigla, kamen, mermer, granit, drvo i gips. Moderne fasade su od mesinga ili stakla, a mermer i rezbareno drvo spadaju u ekskluzivnije varijante. Ispred kamina sa otvorenim ležištem postavlja se tacna kako bi se pod zaštitio od iskrica. Svetiljka, korpa za drva, ćup, postolje za žarač, lopaticu i metlicu smešteni uz kamin doprineće lepšem izgledu dekora čitave sobe.

Možete biti izbirljivi po pitanju materijala, oblika ili mesta gde ćete smestiti kamin. Ne oklevajte da mu date i lični pečat u vidu ukrasa od kovanog gvožđa, keramike ili porcelana koji će se naći na gornjoj ploči iznad ložišta (ramovi sa fotografijama, statue, vaze, posude). Možete pustiti mašti na volju i sami kreirate potpuno atipičan model. Toliko je originalnih i kreativnih ideja koje vam mogu pomoći da ponovo razgorite plamen u vašem domu.

 

 

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak