korisni saveti : Kuhinje

BlueStar.ba 18.11.2008 14:20
korisni saveti : Kuhinje


Prema nekim istraživanjima, 70% vremena koje provodimo u kući, provedemo u kuhinji. Istinito ili ne, činjenica je da se u kuhinji obavljaju mnogobrojne aktivnosti, i to ne samo one vezane uz pripremu hrane.Često se kuhinja koristi i kao neformalni prostor u kojem se npr. pišu domaći uradci ili primaju posjete. Gledano s te strane, važno je da kuhinja bude lijepog dizajna i ugodna za boravljenje. Osim što udovoljava mnogim funkcijama taj prostor je izrazito prometan, pa stoga mora biti i dobro organiziran. Vrijeme koje ćemo posvetiti planiranju i najsitnijih detalja koji mogu povećati funkcionalnost u kuhinji, višestruko će nam se isplatiti. Većina nas ima na raspolaganju puno manju kuhinju od one koju bi željeli. Ponekad kuhinja može izgledati manjom no što jest u stvarnosti, ako nije dobro projektirana. Kako ćemo organizirati prostor kuhinje ovisit će o njenim dimenzijama i drugim obilježjima prostora, ali prije svega moramo znati što sve u kuhinji treba nužno osigurati kako bi bila adekvatno opremljena. Pri projektiranju kuhinje polazimo od pozitivnih obilježja prostora koja će nam omogućiti adekvatan smještaj svakog elementa.
Jedno od osnovnih pravila koje primjenjujemo jest:
što se češće jedan element ili predmet u kuhinji koristi, to ga moramo moći lakše dohvatiti ili njime manipulirati.
Zato stvari u elementima smještamo u blizini radnog mjesta na kojem se najviše koriste. Tako ćemo npr. sve što koristimo pri kuhanju, imati u blizini štednjaka. Kada smo maksimalno uvažili prilagodljivost prostora i svakom elementu pronašli mjesto koje osigurava njegovo optimalno korištenje, pozabavit ćemo se i činjenicom da naša upotreba tog prostora nije uvijek ista.
Sljedeći važni detalj koji se uzima u obzir pri projektiranju odnosi se na potreban prostor koji moramo predvidjeti za radnu plohu. Prostranu plohu naročito cijene žene, jer im ona olakšava pripremu hrane i uvelike skraćuje vrijeme koje u kuhinji svakodnevno provode. Obično se na njoj nalaze i razni mali kućanski aparati, koji također zahtijevaju svoj manipulativni prostor. Radnu plohu ćemo dodatno rasteretiti ako u raznim kuhinjskim elementima predvidimo dovoljno mjesta za smještaj namirnica i potrebnog pribora za kuhanje i serviranje hrane. Zato pri odabiru kuhinjskih elemenata unaprijed predviđamo mjesta na kojima ćemo držati sve kuhinjske potrepštine.

Savjet: Pri odabiru kuhinje mnogi rade pogrešku tako što najprije odaberu određenu kompoziciju kuhinje, pa je onda pokušavaju smjestiti u raspoloživi prostor. Iako je danas ponuda kuhinjskih elemenata svojim dimenzijama prilagodljiva prostoru, bolje je ne inzistirati na određenom elementu pod svaku cijenu. Put kojim ćemo krenuti je upravo suprotan. Kuhinju ćemo izabrati prema dimenzijama prostora, postojećim vodovodnim i električnim instalacijama i razumnom projektu. Tako ćemo racionalno organizirati prostor koji imamo na raspolaganju, postavljajući u njega sve što nam je neophodno, a žrtvujući ono manje važno.

Kako najbolje organizirati prostor u kuhinji?
Prema nekim normama, površina kuhinje ne bi trebala biti manja od 6 m2,minimalne visine 2,60 m i trebala bi imati prirodno svjetlo i ventilaciju. Ako ne raspolažete tolikim prostorom, naravno da i za to postoji rješenje. Svi potrebni kuhinjski elementi mogu se postaviti i u prostor čija širina iznosi samo 182cm, što je primjer ekstremno male kuhinje, ali ona ipak udovoljava svim osnovnim funkcijama. Danas na tržištu postoje mini kuhinje koje su izuzetno pogodne za postavljanje u npr. hotelskim apartmanima, malim stanovima, poslovnim prostorima i sl. Osim toga, ako to vaš prostor zahtijeva, kuhinjski elementi mogu se izraditi po mjeri.
Ako je dobro projektirana,kuhinja izrađena po mjeri može biti izuzetno kvalitetno i funkcionalno rješenje. Budući da su kuhinjski prostori obično prostorno ograničeni, što je prostor manji to veća mora biti organizacijska kvaliteta projekta. Povoljan radni tijek u kuhinji osigurat ćemo ako radna mjesta postavimo u logičnom slijedu.

Rasvjeta
Pored centralne rasvjete u kuhinji, potrebno je adekvatno osvijetliti i radnu plohu. Zašto? Stojeći iznad radne plohe, svojim tijelom na njoj stvaramo neugodne sjene koje nam otežavaju rad. Osim toga, preporučamo da u kuhinji ne koristite fluorescentnu rasvjetu, jer bitno mijenja izgled hrani.

Primjer nepravilne i pravilne rasvjete u kuhinji.

Gdje s stolom?
Većina stanova danas nema posebnu prostoriju za blagovanje, već se blagovaonički stol smješta u samoj kuhinji ili uz dnevnu sobu. Ako je kuhinja manjih dimenzija, može se predvidjeti manji stolić, dio plohe šanka, i dr. što može poslužiti u slučajevima kada želite nešto pojesti na brzinu. Mnogi proizvođači kuhinja danas udovoljavaju toj našoj potrebi proizašloj iz sve bržeg tempa života, tako da na tržištu već postoje gotovi višenamjenski kuhinjski elementi koji nam ne oduzimaju previše prostora u kuhinji, a mogu se koristiti i u tu svrhu.
U slučaju da u sklopu kuhinje želite imati klasični blagovaonički stol, morate znati koliko će vam prostora zauzeti, te kako ga postaviti da bi ga mogli optimalno koristiti. Stolovi kvadratnih oblika trebaju manje prostora od ovalnih, a u ponudi su u raznim dimenzijama.

Zašto koristiti otok u kuhinji?
Otok je zapravo izolirana površina smještena u centru prostorije koja olakšava poslovanje u kuhinji. Takva površina omogučava domaćici da se prilikom kuhanja služi sa cjelokupnom prostorijom ispred i iza nje što udvostručuje radni prostor, i znatno skračuje vrijeme pripreme hrane. Također unutar otoka stvara se novi prostor za odlaganje posuđa i konačno “otok” može odlično poslužiti za neformalne obiteljske obroke.


Zašto sakriti kuhinju u jednosobnom stanu?
Moguće je ugostiti ljude u svom jednosobnom stanu bez da se vide privatni dijelovi stana kao što su kuhinja ili kupaonica. Takvi prostori mogu biti kamuflirani u kratko vrijeme i bez mnogo muke. Zbog toga su ova klizna vrata (koja mogu izgledati kao i druge stalaže u stanu) odličan način da se sakrije mala kuhinjica. Kada završite s radom u njoj, jednostavno ju sakrijete.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak