Srbija pod teretom niza dodatnih uslova

Tanjug 13.11.2008 22:53
Srbija pod teretom niza dodatnih uslova


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas u Pragu da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji pod teretom čitavog niza dodatnih uslova, koji nisu bili postavljani drugim zemaljama kandidatima za članstvo."Nikada u istoriji naše zemlje nismo imali toliko prodemokratsku administraciju kao što je to administracija predsednika Borisa Tadića. Nikada nismo imali bolju poziciju da ispunimo obaveze. Nikada nismo imali veću mogućnost da počnemo završnicu trke u Evropu", ukazao je Jeremić u govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu, prestonici Češke koja 1, januara preuzima predsedavanje Evropskoj uniji.
On je rekao da se, uprkos tome, prema Srbiji nije postupalo kao prema drugim državama kandidatima za članstvo u EU iz regiona, iako smo mi bili njihov prirodni akcelerator ulaska.
"Za nas je nepravedno pridodat čitav niz uslova", ocenio je Jeremić i zapitao: "Zar vam se ne čini da kada neko gleda iz EU u Srbiju kaže 'ovo je jedinstven slučaj'".

Šef srpske diplomatije objasnio je da "Srbija hoće u Evropsku uniju, ne samo zbog geografskih razloga ili ekonomskog prosperiteta, već i zbog zajedničkih vrednosti koje delimo".
On je uveren da bi Češka kao naredni predsedavajući EU mogla da promeni takvo stanje stvari:
"Prag bi mogao da predvodi taj put pomažući nam da prebrodimo prepreke sa kojima se susrećemo, umesto da se pred nas postavljaju nove prepreke. Beograd i Prag treba da rade zajedno sa ostalim članicama EU da Srbija u 2009. godine dobije zvaničan status kandidata za Evropsku uniju", istakao je Jeremić.
On je upozorio na "veoma realnu opasnost" da, ako Evropa ne bude ispunila obećanja koja je dala Srbiji i ostatku Zapadnog Balkana u veoma skoroj budućnosti, "oživi destruktivni potencijal devedesetih godina".

Srpski ministar u Pragu boravi u dvednevnoj poseti, u okviru koje će sutra razgovarati sa svojim češskim kolegom Karelom Švarcenbergom, kao i sa vicepremijerom zaduženim za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak