Maradonina crkva ima 120.000 vernika

Jutarnji.hr 13.11.2008 12:46
Maradonina crkva ima 120.000 vernika


Nedavno osnovan kult sledbenika Maradone , imaju čak i svojih 10 zapovestiDiego Armando Maradona bio je jedan od najboljih fudbalera svih vremena. Mogao bi se pokazati uspješnim izbornikom, ali to još ne objašnjava činjenicu da ga 120.000 sunarodnjaka doslovno obožava, o čemu u britanskom listu The Guardian danas izvještava dopisnik Jonathan Franklin, koji se ovih dana podvrgnuo i krštenju u Crkvi Maradone (La Iglesia Maradoniana).
Sveta desetka

10 zapovijedi

1. lopta nikad nije zaprljana
2. voli nogomet ponad svega
3. bezuvjetnu izražavaj ljubav za Diega i ljepotu nogometa
4. brani argentinski dres
5. širi Svemirom vijesti o Diegovim čudesima
6. posvećuj hramove u kojima je igrao i njegove svete dresove
7. ne proglašavaj Diega članom nijedne zasebne momčadi
8. propovijedaj i odašilji ciljeve Crkve Maradonine
9. neka ti Diego bude srednje ime
10. sina prvorođenoga nazovi Diego.

Pa iako je stajao u prvom redu, reporter nije čuo svećenika jer je gomila vrištala molitvu bivšem igraču čiju su slavu zasjenjivali skandali zbog ovisnosti o kokainu i hvaljenja neregularno postignutog gola (rukom, za koju je sam Diego Armando tvrdio da je “Božja”). Šest muškaraca u bijelim tunikama izašlo je pred vjernike s uvećanim brojem 10 s Maradonina dresa.

Padali u trans

Dječak je uz oltar držao krvavu nogometnu loptu iz koje su kapale crvene kapljice, a okrunjena je bila bodljikavom žicom. Nad okupljenom masom nadvio se golemi portret obožavanog Maradone. Neki vjernici imali su majice na kojima je uz sliku Maradone u punom trku za loptom bio natpis “Papa je Nijemac, ali Bog je Argentinac”.

Topla i zagušljiva prostorija bila je ispunjena mirisom piva, prepričava reporter Guardiana. Vjernici su, kaže, padali u trans, mrmljajući pripovijest o svojem božanstvu: “Raspinjali su ga, ubijali i mučili, udaljavali s travnjaka, lomili mu noge, ali vraćao se i njegova se magija iznova rađala”.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak