Kvalitet sunđera presudan za garnituru za sedenje

Blic 13.11.2008 12:46
Kvalitet sunđera presudan za garnituru za sedenje


Prilikom izbora dobre garniture za dnevnu sobu potrebno je obratiti pažnju na nekoliko faktora: konstrukcija, sastav jezgra garniture i materijal kojim je garnitura presvučena. Od kvaliteta ovih elemenata zavisi i cena. O pravilima koja bi trebalo da poštujete prilikom kupovine garniture za dnevnu sobu za Blic govore stručnjaci kompanije „Aleksandro“.Uklapanje elemenata
Kod uklapanja elemenata garniture vrlo je bitno poznavanje sopstvenog prostora. Tačne dimenzije prostora određuju veličinu troseda, dvoseda i fotelje ili neke ugaone kombinacije. Kako današnji stanovi izgledaju poput “kutija šibica”, mnoštvo kupaca se odlučuje za manje ugaone varijante koje imaju funkciju razvlačenja i pretvaranja garniture u ležaj.

Sedenje i spavanje

Prilikom izbora garniture na kojoj se često spava treba obratiti pažnju na sastav ležaja. Ukoliko kupac želi zdravo spavanje i koristi tvrđe podloge, sunđerasti ležajevi u garnituri treba da imaju minimalnu gustinu 25 g/cm³. Ukoliko se kupac odluči za kombinaciju ležaja sa latoflex letvicama potrebno je da obrati pažnju da letvice budu gušće slagane i što elastičnije. Sunđer koji obično ide preko njih treba da ima minimalnu gustinu 25 g/cm³.

Kvalitet sunđera
Kvalitet i dugotrajnost garnitura punjenih sunđerom prvenstveno zavisi od gustine sunđera - što je gustina veća, kvalitet je bolji. Još jedna važna stvar kod ovih garnitura je podloga na kojoj se nalazi sunđer. Ukoliko je ona od elastičnih gurtni ili žičanih valovitih opruga kvalitet i udobnost garniture su zagarantovani! Pažnju treba obratiti na garniture koje na sedišnjim delovima imaju ugrađen takozvani regenerat sunđer. Taj sunđer je spajan od stotina komadića koji, nakon određenog vremena, počinju da se razilaze i dovode do propadanja garniture.

Žičana jezgra
Garniture koje su izrađene od žičanih jezgara obezbeđuju veću elastičnost sedišnjih delova, ali takođe i kod ovakvih modela potrebno je da žica bude minimalne debljine 2,2 mm kako bi se postigao odgovarajući kvalitet.

Fotelje

Fotelje se najčešće koriste za odmaranje, pa je bitan faktor naslon koji treba da bude što viši kako bi glava bila u što ugodnijem položaju. Fotelje mogu da imaju funkciju razvlačenja i pretvaranja u pomoćne ležajeve, pa čak i ležajeve za svakodnevno korišćenje. U tom slučaju prilikom izbora treba obratiti pažnju na ranije navedene faktore vezane za spavanje.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak