UN pozvale kosovske Albance na razum

RTS 12.11.2008 15:30
UN pozvale kosovske Albance na razum


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija razočaran što je Priština odbacila plan u šest tačaka, koji su definisali svetska organizacija i Beograd. Ban Ki-mun poziva lidere kosovskih Albanaca da pokažu fleksibilnost, osećaj za realnost i prihvate dogovor.Prvi čovek svetske organizacije uputio je apel kosovskim Albancima svega dan nakon što su predsednik i premijer Fatmir Sejdiu i Hašim Tači odbacili sporazum između Beograda i UN, navodeći da se njime "krši suverenitet i teritorijalni integritet Kosova".

"Nadam se da će vlada u Prištini shvatiti i reagovati sa osećajem za realnost i praktičnižost, ali i fleksibilno", rekao je generalni sekretar UN na konferenciji za novinare u sedištu UN u Njujorku, rekavši i da se nada da će kosovski Albanci još jednom razmotriti čitav dokument i "procesu prići pozitivno i u korist budućnosti njihove zemlje".

Banova konferencija vremenski se poklopila sa terminom u poslednji čas otkazane sednice Saveta bezbednosti, najavljene kao prelomne u pokušaju da se razbije blokada najmoćnijeg tela svetske organizacije kada je u pitanju proces rešavanja kosovske krize, s obzirom da su velike sile duboko podeljene oko nastupanja prema čitavom problemu.

"Savet bezbednosti sada treba da odredi novi datum, moguće do kraja sedmice", rekao je Ban, dodajući da su pregovori sa Beogradom rezultirali dokumentom koji omogućava da se proces izvede u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i planom za rekonfiguraciju UNMIK-a.


Rasplet situacije oko dogovora između Beograda i UN najavio je ranije i šef Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je ocenio da bi čitava priča mogla biti zaključena do kraja sedmice.

Francuski ministar spoljnih poslova i drugi po redu šef UNMIK-a Bernar Kušner upuzorio je juče kosovske Albance da "moraju" da prihvate sporazum Beograd-UN.

Kosovski zvaničnici su uzvratili naglašavajući da "neće napraviti nikakav kompromis koji bi ugrozio ustav i teritorijalni integritet Kosova".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak