Jednostavno s dodirom retra

Jutarnji.hr 10.11.2008 12:06
Jednostavno s dodirom retra


Kod imućnije srednje klase na Zapadu poznata je sintagma drugog doma (second home). To su uglavnom stanovi i kuće u drugim gradovima ili zemljama u kojima obitelj ne živi stalno, ali u njima ipak provodi neko (dulje) vrijeme.Stan u centru Zagreba mladog para koji zbog posla mnogo putuje i zapravo živi na više adresa - mogli bismo prije nazvati - trećim domom. Kako u njemu par boravi uglavnom kada je u tranziciji u Zagrebu, stan je uređen krajnje jednostavno.

Preuređenje tog tipično zagrebačkog građanskog stana od 80-ak četvornih metara u centru prepušteno je Draženu Grubišiću, umjetniku koji se već 15-ak godina bavi preuređenjem interijera.

- Taj je stan dobar primjer kako nije potrebno mnogo novca da neki prostor izgleda lijepo - rekao je Dražen objašnjavajući kako je stan namješten stvarima iz Ikee, BoConcepta i Intere, a tu su i četiri njegova “organski” prepoznatljiva stola.

Centar stana zauzima veliki lobi koji se nije dirao, no zato je u njemu smješten gigantski ormar koji se otvara poput goleme kutije. U stanu je ostavljen originalni raspored prostorija, ali je povećan ulaz u dnevni boravak koji od lobija sada dijele klizna vrata.

U dnevnom boravku je samo nekoliko elemenata: sjedeća garnitura i neodoljiva retro fotelja iz BoConcepta, držač za novine iz kolekcije Interina Elementa, a prostorijom dominira crni stol/skulptura. Stol je, naime, tako zamišljen da se može podići uza zid, a spajanjem s gornjim dijelom pričvršćenim za zid čini “kontinuirano” umjetničko djelo.

Stol je okružen vrlo jednostavnim crnim stolicama Richarda Sappera iz Intere. Glavni zid sobe dobio je na dinamici zahvaljujući policama za knjige, odnosno “samostojećim” četvrtastim nišama.

Police je također izradio Grubišić, i to od mediapana. U velikoj spavaćoj sobi bijeli je glomazni ormar, koji je gotovo neprimjetan. Snovitu atmosferu u njemu stvari bijeli luster iz BoConcepta (po lusterima je i prepoznatljiv ovaj danski proizvođač namještaja).

Kupaonica je pomalo nizozemska i ona je, prema Grubišićevim riječima, jedina koja je nešto koštala. Opisujemo je kao nizozemsku zbog niske tuš-kabine u razini poda (Kolpa-san).

Vrlo lijep dio stana je kuhinja koja ima prekrasan pogled na veliki jesenski vrt iza zgrade. To je jedan od onih skrivenih  parkova u donjogradskim čevrtima u kojima uglavnom uživaju samo rijetki stanari.

Kuhinja je puna svjetla, a čini je vrlo šik markantni crni luster (opet iz BoConcepta). U stanu, osim knjiga i muzike, gotovo da i nema detalja.

Stvari vlasnika su skrivene u velikim ormarima. Unatoč tome, taj prostrani i starinski organiziran, ali moderno uređen prostor plijeni svojom jednostavnošću pa se čini da je ovaj dom - iako je možda tek treći dom - mjesto komforne zagrebačke tranzitne uživancije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak