Ideje za Vaš stan : Nova kuhinja

Sredidom.com 05.11.2008 16:19
Ideje za Vaš stan : Nova kuhinja


Nema doma bez kuhinje. Na našim prostorima kuhinja se tretira kao čisto funkcionalna prostorija u kojoj retko ko ostane duže nego što mora. Pri tome se mnoge kuhinje mogu isplanirati tako da provodimo rado vreme u njima.Planiranje nove kuhinje možemo uporediti sa kuvanjem nekog dobrog jela. U oba slučaja Vam predlažemo da date odgovore na nekoliko sličnih pitanja:

Kome je namenjeno?
Za koliko osoba ?
Koji su osnovni sastojci?
Kako se uklapaju u celinu?
Pa na kraju i što da ne: “Koliko će nas to sve koštati?”
Za početak, napravite spisak opreme koju biste želeli imati. U zadnje vreme usled inovacija na tržištu i prateći sve tehnološke inovacije, pojavilo se dosta novih uređaja koji dodatno olakšavaju kuvanje i ostale domaćinske poslove.

Kombinovani plinski i električni šporeti domaćicama pomažu u slučaju nestanka gasa ili električne struje, mikseri i razne seckalice sa velikim brojem funkcija olakšavaju i ubrzavaju pripremanje hrane, a moderne mašine za pranje sudova su jedne od najomiljenijih tehničkih inovacija koje predstavljaju san skoro svake domaćice u kuhinji. Ne samo zbog toga što uspešno peru zagorele lonce i posude, već i uveliko štede dragoceno vreme provedeno u kuhinji.

Takođe, potrebno je pametno isplanirati i kupovinu i ugradnju aspiratora u Vašoj kuhinji, kako bi se na najbolji način para i neugodni mirisi izvlačili napolje.

Zlatno pravilo: Ako ne možete odjednom kupiti svu željenu opremu za Vašu kuhinju, ostavite u njoj dovoljno mesta za naknadno kupljene uređaje (elemente). Osnovna je greška u planiranju kuhinje, ukoliko se oprema i nameštaj tako rasporede da svaka naknadna promena iziskuje veće  i naravno skupe građevinske zahvate.

Surova realnost je da su u savremenim stambenim prostorima kuhinje uglavnom vrlo skučene, pa stoga pre polaska u kupovinu dobro proverite da li imate dovoljno prostora za sve planirane uređaje i opremu.

Evo još jedne liste pitanja na koju bi trebalo da nađete odgovor pre započinjanja planiranja kuhinje:

Gde bi trebalo da se nalazi kuhinja u odnosu na prostor u kome se jede?
Želite li da se u kuhinji samo kuva, ili bi Vam odgovarala prostorija u kojoj ima mesta i za druge aktivnosti
O kakvoj se kuhinji radi? O momačkoj? Porodičnoj? Kuva li se u njoj svakodnevno ili povremeno?
Koliko često planirate da idete  nabavku? (drugim rečima, koliko Vam je potrebno prostora za ostavu?)
Da li su postojeći izvori vode, električne energije i plina dovoljni?
Da li je ventilacija ispravna?
Kakav je vazduh u kuhinji? Možete li držati namirnice na otvorenim policama ili ih morate zatvarati u ormare?


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak