Dragoceni sastojci mora i izvora

Vita.hr 28.10.2008 02:44
Dragoceni sastojci mora i izvora


Nedostatak vode u tijelu može izazvati niz poremećaja. Popiti barem osam čaša dnevno osnovni je recept za zdravlje i vitalnost.Sve stanice, tkiva i organi trebaju vodu, a tako je i s kožom koja prva pokazuje njezin nedostatak. Dehidrirana koža gubi sjaj i kompaktnost, na njoj se brže stvaraju bore, a one postojeće postaju vidljivije. Koža kojoj nedostaje vode teže se brani od vanjskih podražaja, postaje osjetljiva, sklona alergijama i oboljenjima, ubrzano stari, sunce, suh i vruć zrak, onečišćenje, štetne navike i neprimjerena kozmetička njega dodatno pogoršavaju stanje. Stoga je važno svakodnevnom njegom osigurati koži uravnoteženu hidrataciju, pomoći joj da zadrži vlažnost, a konzumiranjem vode osigurati i vlažnost ”iznutra”. No, osim osnovne funkcije - hidratacije, voda sadrži i tvari koje potiču i podržavaju prirodne funkcije kože. Proizvođači kozmetike stoga izdašno koriste termalnu i morsku vodu, pa ovisno o tipu kože, njezinu trenutnom stanju i eventualnim poremećajima za svaki tip i stanje kože moguće je pronaći preparat koji će joj izvana pomoći da zadrži vodu, a iznutra je ojačati.

Termalna voda
Ljekoviti učinak izvorske termalne vode, bogate mineralima, stoljećima se koristi za liječenje različitih tegoba, uključujući one s kožom. Iako mehanizmi njezina djelovanja nisu bili potpuno poznati, praksa je pokazala da kupke i oblozi od nekih termalnih voda smiruju upale i iritacije, pomažu u liječenju alergija, pomlađuju kožu i općenito vraćaju joj sjaj vitalnosti. Posljednjih su desetljeća provedena brojna istraživanja učinka termalnih voda te se one uvelike koriste u dermokozmetičkim preparatima, a preparati koji ih sadrže posebno su pogodni za njegu osjetljive i reaktivne kože, sklone iritacijama i crvenilu. Osim kao sastojak krema i preparata za čišćenje, termalna voda koristi se i u svom izvornom obliku, u sprejevima, tako da se može izravno raspršiti po koži ili nanositi u obliku obloga. Termalna voda u spreju ima još jednu vrlo korisnu i praktičnu namjenu - može se nanositi poviše šminke, a tada djeluje kao ”fiksator”, produljuje trajanje šminke na licu.

I s vodom oprezno
Iako nužna za život i vitalnost kože, voda može imati i neželjen učinak. Prije svega, to se odnosi na vodu iz gradskog vodovoda koju osjetljiva i reaktivna koža slabo podnosi. Ponekad je dovoljno umiti se vodom i lice će buknuti, koža početi zatezati i neugodno peckati. No, nije riječ o štetnosti vode, štetni su sastojci koji se vodi dodaju za dezinfekciju, ali i kamenac kojim voda obiluje. U tom slučaju od pomoći su oblozi od termalne vode, ali i s tom je vodom potreban oprez. Svaki put kad je prskate ili u obliku obloga nanosite na kožu, nemojte je ostavljati da ishlapi s kože, vodu na licu ostavite tek nekoliko trenutaka, a potom višak odstranite tapkajući papirnatom maramicom. Ostavite li vodu na koži, ona će zapravo isušiti kožu jer će vodu iz dubljih slojeva privući na površinu kože, odakle će ishlapjeti.

Morska voda
Morska voda pravi je ljekoviti eliksir, stoga se pročišćena i prerađena uvelike koristi u preparatima za njegu kože, ali i liječenje sluznica dišnih putova. Slana voda lakše prodire u kožu i sluznice, a s njom i vrijedni sastojci, poput minerala i elemenata u tragovima koji su potrebni za osnovne biokemijske procese, nužne za ravnotežu minerala u koži.
Morska voda djeluje kao stimulator i aktivator staničnog metabolizma. Osim toga, morska voda djeluje antiseptički, steže i tonizira kožu, dok mineralne tvari iz mora vitaliziraju tijelo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak