Kako je nastao frižider ?

Enterijer.ba 24.10.2008 15:21
Kako je nastao frižider ?


Kinezi su 1000 godina p.n.e. koristili led za hlađenje namirnica. Rezali su ga i smještali u prostor sa hranom. Indijci i Egipćani su pravili led tako što bi ostavili vodu da prenoći u zemljanim posudama.Prve ostave bile su rupe u zemlji obložene drvenim daskama ili slamom i natrpane ledom i snijegom. One su služile kao frižideri najveći dio istorije.

U Engleskoj su u 1700-tim sluge skupljale led tokom zimskih dana i odlagale ga u posebne prostorije kako bi ga mogli koristiti i ljeti.

Za izum prvog frižidera zaslužan je Amerikanac Jacob Perkins, koji 1834 napravio patent. Njegova mašina nije naišla na zainimanje potrošača, budući da je industrija prirodnog leda bila odlično organizirana. To je bio odličan posao u SAD-u i u Evropi. Led se zimi rezao sa jezera i ostavljao za ljeto. Amerikanci su 1890-tih izvozili čak 25 miliona tona leda.

Ferdinand Carre razvio je prvi frižider sa vodom/amonijakom 1859.godine. U sljedećih nekoliko godina nicale su fabrike leda širom svijeta kao odgovor na industriju prirodnog leda. Međutim, prvi uređaj u kuću je ušao tek 1927. godine, kada je G.E. uspio smjestiti sve dijelove u mali ormar. Tokom 1950-tih stilisti su počeli dizajnirati frižidere, a u kasnim 60-tim pojavila su se i velika vrata sa magnetima.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak