Kuhinje - centralni deo doma

UrediStan.com 22.10.2008 15:18
Kuhinje - centralni deo doma


Iako svi sanjamo o prostranoj kuhinji iz snova, kakve smo navikli gledati u američkim filmovima, ovdašnji stanovi i raspored prostorija retko kada nude takve luksuzne prostore namijenjene kuhinji. Stoga, razmislite o vašim potrebama i željama, te se dobro raspitajte što je u vašoj kuhinji izvedivo, a što nije.Tu prije svega mislimo na raspored instalacija. Iako, najčešće, nije problem premjestiti instalacije, postoje situacije kada će se vaša buduća kuhinja morati prilagoditi prostoru predviđenom za nju, a ne obrnuto.

Osim specijaliziranih trgovina, brojne su stolarske radnje koje će vam kuhinju napraviti po mjeri. To je idealno rješenje za izvanstandardne prostore poput tavanskih, podrumskih i slično.

Materijali i boje za kuhinje

Predlažemo da kuhinja prati stil vašeg stana, pogotovo ako ona nije zasebna prostorija, već spojena s dnevnim boravkom ili blagovaonicom.

Osim klasičnog drva, koje je donedavno bilo jedini materijal za izradu kuhinja, današnja ponuda nudi plastiku, staklo, lakirane površine te plemenite materijale.

Plastika je najzahvalnija za održavanje te spada među najjeftinije materijale, dok je vječno drvo skuplje i zahtijeva više brige. Što se, pak, boja tiče, u ponudi je čitav dijapazon, od više nijansi i uzoraka bijele, preko žarkih i otkačenih boja, pa sve do vječne crne.


 

Kuhinja L oblika

Ukoliko je vaš kuhinjski prostor prosječnih gabarita, a u mogućnosti ste ga spojiti s drugom prostorijom, predlažemo ovaj oblik kuhinje.
Neka u L-prostoru bude ugrađen šank koji će, uvjerit ćete se, postati omiljeno mjesto druženja u stanu.

Isto tako, ovakav oblik kuhinje najbolje iskorištava kutne prostore, te je također pogodan za manje prostorije.


Kuhinja U oblika

Ovaj je oblik pogodan za velike prostore, a najvažnija je stavka ostaviti dovoljno velik prostor unutar elemenata kako bi se više ljudi moglo nesmetano kretati. 

Kuhinja u nizu

Riječ je o klasičnoj kuhinji gdje su elementi poredani u nizu, naslonjeni na jedan zid. Ovdje je posebno važno maksimalno iskoristiti prostor budući da je najčešće riječ o kuhinji manjih dimenzija.


Kuhinja u dva niza

Kuhinja u dva niza (jedan nasuprot drugome) je pogodna za kuhinje smještene u kraćim, ali širim prostorijama te u stanovima/kućama gdje je kuhinjski prostor prohodan.


 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak