Srebrna, zlatna i bakrena boja bile su prisutne u dekorativnim tkaninama i zavjesama, a tek najhrabriji izložili su i pojedine elemente namještaja u ovim bojama, dok su sveprisutne boje bile bijela, crna te paleta od ružičaste do ljubičaste. Zelena, narančasta i crvena boja nazirale su se samo u detaljima.


Dominirala je raznolikost i veličina rasvjetnih tijela, najčešće u obliku samostojećih svjetiljaka koje su postale sastavni dio uređenja svih prostorija, a obavezni elementi svakog prostora također su i dekorativne zdjele, vaze i ćupovi popraćeni neobičnim aranžmanima, velikih dimenzija i boja koje prate ostale elemente u prostoru. Od dekorativnih elemenata, tu su i velika ogledala naglašenih okvira, čija je funkcionalnost manje važna od estetskog dojma.


Dnevni boravci su opremljeni udobnim sjedećim garniturama u crnoj, bijeloj ili boji ciklame. Tkanine su jednobojne ili izvedene s biljnim ili geometrijskim motivima, dok je tek ponegdje utkana srebrna ili zlatna nit. Klub stolići su velikih dimenzija, ali vrlo jednostavne izvedbe, a na podu je obavezno tepih dugih niti, od patchworka ili s vrlo izraženim detaljima.


Komoda za TV je baza iznad koje se nalaze zatvorene ili otvorene police, a veliki elementi nalik biblioteci, koje nameću trendovi, kod su nas potpuno izostali. Otkačene foteljice kao završni element uređenja su također izostale.

Spavaće sobe uglavnom imaju ugradbeni ormar, a klizna vrata su izvedena samo od jednog materijala ili kombinirana s ogledalom. Površine su perforirane, bilo da je riječ o drvu, tkanini (koži), MDF-u ili iverici. Kreveti imaju naglašeno uzglavlje i tapecirani su, što im daje dojam otmjenosti, a prekrivači i dekorativni jastučići mogu biti obogaćeni srebrnim ili zlatnim nijansama. Neobične svjetiljke su u ovoj prostoriji vrlo važne. Dječje sobe su i dalje razigrane i vesele iako je ponuda bila oskudna.


No, zato je ponuda kuhinja bila velika i raznovrsna, a trendovi su primijenjeni doslovno, ali u manjim mjerilima. Tipična trendovska kuhinja je vrlo velikih dimenzija, obuhvaća i blagovaonicu i mini dnevni boravak, što je u većini hrvatskih domova neprimjenjivo.

Većina izložaka bila je manjih dimenzija, ali je zato bilo zanimljivih materijala, izraženih tehničkih uređaja, osobito napa. Nape postaju prava umjetnička djela, a svojom ljepotom prate ih i armature. Otok je obavezan element kuhinje uz koji je integriran blagovaonski stol, a bogatija rješenja nude i radne plohe koje se, ovisno o potrebama, pomiču. Stolice u blagovaonici su niskog naslona i vrlo jednostavnog dizajna, najčešće izrađene od PVC-a ili drveta.


Dekorativni elementi i aranžmani su obavezan element kuhinje koji pojačavaju njenu funkciju produženog dnevnog boravka. Bijela boja je najprisutnija, a često je kombinirana s drvetom. Površine su lakirane ili mat, glatke ili reljefne, a čest materijal je i staklo. Uz minimalistički stil, bilo je i rustikalnog, koji je kompozicijski i bojama (bijela i ciklama) prilagođen trendu.

Kupaonice su pokazale trendovsku skulpturalnost. Minimalistički umivaonici popraćeni su profinjenom i elegantnom armaturom, a tuš kabine postaju važnije od kade. Izvedene su od prozirnog stakla, pa će svi ljubitelji trenda imati problema s njihovim održavanjem.


Izbor pločica bio je vrlo neobičan, od mozaika od kamena, do pločica od drveta, školjki, stakla i kokosa. Zanimljive su i zidne obloge od ekspandiranog aluminija, PVC-a te reljefnih obrada MDF-a i drveta.

Ambienta 2008 je ponovo popraćena akcijom 'Drvo je prvo' koja promovira korištenje drveta kao obnovljivog materijala, a da je Hrvatima drvo drag materijal, moglo se vidjeti i po količini izložaka izrađenih od ovog materijala, što najnoviji trendovi zanemaruju.

Trend prilagođen hrvatskim potrebama najbolji je pokazatelj da ga se ne može i ne treba slijediti doslovno već povezati s vlastitim potrebama i sklonostima, a u bogatoj ponudi namještaja i opreme svatko će naći put do vlastitog izražaja.