Ambienta 2008 : Raskošni interijeri u stilu Alke Vuice

Jutarnji.hr 20.10.2008 13:10
Ambienta 2008 : Raskošni interijeri u stilu Alke Vuice


U masi tkanina sa životinjskim uzorcima, naslonjača u Pink Panther boji, loših imitacija Starckovih stolica te kraljevski dizajniranih kreveta, istaknuo se ipak - hrvatski dizajnMinimalizam, ravne linije i jednostavne forme više nisu u trendu, a novi hit u uređenju interijera na hrvatski način je kičasti i šareni namještaj, inspiriran barokom. To je rezime Ambiente, međunarodnog sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, koji se na Zagrebačkom velesajmu održava od 14. do 19. listopada.

Iako je Ambienta cijenjeni sajam koji je tijekom 35 godina održavanja u javnosti postao važan dio kulture stanovanja, uređenja interijera i drvne industrije, moramo priznati da smo se doista nahodali prije nego što smo naišli na nešto što nas je oborilo s nogu.

U masi tkanina sa životinjskim uzorcima, naslonjača u Pink Panter boji, loših imitacija Starckovih stolica te kraljevski dizajniranih kreveta poznatih inozemnih proizvođača, jedino što se istaknulo kvalitetom dizajna bili su, a to je dobra vijest, hrvatski dizajneri. Riječ je o zagrebačkom studiju Grupa (Ivana Radovanović, Tihana Gotovuša, Filip Despot) koji je za bosanskog proizvođača Artisan izradio liniju namještaja - stol, stolice, krevet, stolić, police za knjige... Studio Grupa već smo spominjali kad smo pisali o hrvatskom produkt dizajnu, predstavljenom na izložbi hrvatskog dizajna 0708 koja se održava u paviljonu 19 Zagrebačkog velesajma.

‘Svi sve kopiraju’

Namještaj je izrađen ručno od oraha, hrasta, javora, trešnje i brijesta, a premazan je voskom i biljnim uljima, što ističe prirodnu ljepotu teksture drva. Artisan dolazi iz Tešnja, a nakon iskustva izrade namještaja za nizozemske i britanske dizajnere, kao i za naš Numen (izradili su stol od oraha za Interinu kolekciju Element), odlučili su krenuti u vlastitu proizvodnju. Namještaj je dobio priznanje na izložbi hrvatskog dizajna, a nakon Ambiente dolazi i u Hrvatsku.

A kako izgleda posjet Ambienti? Iz kafića u jednom od paviljona trešti Crvena jabuka dok sve oko vas nalikuje na lounge bar, pa je raskorak realnog i očekivanog - golem. Kada smo jednog domaćeg proizvođača stolica upitali zašto njihova glavna ponuda plastičnih stolica neodoljivo nalikuje na klasik dizajna, stolicu Ghost, najpoznatijeg suvremenog dizajnera Phillippea Starcka, on se zbunio i odgovorio: “Pa, danas svi sve kopiraju”. A Starckova ljepotica je tako ružno kopirana da izaziva suze!

Teško je oteti se dojmu da bi prosječan kupac na ovogodišnjoj Ambineti mogao urediti svoj stan. Jedino možda ako živi u dvorcu ili je njegov ukus jako nalik onome Alke Vuice. Jer, upravo nam je Alka Vuica bila najčešća asocijacija na neobarok koji je dominirao ovogodišnjim sajmom.

Kao da nitko od izlagača nije mogao predvidjeti nadolazeće crne dane i recesiju. Jedini predstavnici shabby-chic namještaja u Hrvatskoj, T. J. Elegans, vratili su nas u dane kada smo sa školom išli na izlet u Trakošćan. Kristalno bijeli namještaj, koji čak i nije toliko shabby-chic jer uopće ne izgleda staro i pohabano, teško bi se mogao uklopiti u dom modernog čovjeka jer ne djeluje praktično i udobno, nego se dobiva dojam da je izrađen s ciljem da bude izložen u muzeju.

Skupocjeni ‘maser’

Slovenski proizvođač Meblo odavno je dio građanske tradicije uređenja stana u Hrvatskoj. I oni su pokazali svoje viđenje neobaroka, ali ipak na umjereniji i pristupačniji način. Najatraktivnije su velike podne lampe.Vrhunac luksuza ponudio je Keyton. Stolice za masažu, po kojima su poznati, odlučili su uljepšati. Rezultat je stolica čiji je zadatak da vas opusti, dobro izmasira, opusti sve mišiće i “ispegla” vaš celulit, a uz to je i vrlo atraktivna. Naime, ukrašena je Swarovski kristalima, a ta “dodana vrijednost” košta 50.000 kuna.

 Voda sa stropa

Ambiciju u sekciji uredskog namještaja iskazala je Inkea koja je predstavila simpatičan poslovni prostor koji bi istodobno trebao biti i wellness. Iako je teško povjerovati da bi se moglo efikasno raditi u  takvom ambijentu, Inkeina ponuda je ipak zanimljiva (ergonomični radni stolci i taburei koji nalikuju na male robote). Technopaneli su očekivano luksuzni i nadmoćni.

I dok je na prošlogodišnjoj Ambienti prevladavala bogata ponuda kuhinja i kupaonske opreme, ove godine kao da je te sekcije zahvatila ozbiljna recesija. Među kuhinjama se uobičajeno isticala zagrebačka tvrtka Duplić&Duplić čija su glavna tema ovaj put cvjetići i ruže. No, najprivlačniji dio njihove ponude i dalje su SMEG hladnjaci, odnosno bijela tehnika tog engleskog proizvođača. Od kupaonske opreme, Kolpa-san je pokazao kade koje svijetle u mraku, a ABC interijeri nekoliko zanimljivih rješenja, od kojih se ističe kako voda može, nakon aktiviranja senzora pokretom, poteći iz slavine koja visi sa stropa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak