Praktični saveti za smanjenje potrošnje struje

Alo 20.10.2008 12:23
Štednja počinje od kupovine

Štednja počinje od kupovine


Kućni uređaji učestvuju sa oko 20 odsto u ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu. Imajte na umu da pri kupovini novog uređaja razmotrite nabavne troškove, ali i troškove rada tog uređaja.Često je isplativije kupiti skuplji uređaj koji najkorisnije troši energiju!

Obratite pažnju na klasu energetske efikasnosti
Kada kupujete novi kućni uređaj, potražite oznaku razreda energetske iskoristivosti proizvoda. Proizvodi su označeni slovima A, B, C, D, E, F, G. Uređaji sa oznakom A troše najmanje energije.

Frižider za potrebe vaše porodice
Kod odabira frižidera pazite da ne kupite preveliki. Pravilo je ovakvo: za dve odrasle osobe je dovoljan frižider zapremine 120-180 litara, a za svakog člana porodice više, dodajte još 20 litara.


Frižider postavite daleko od izvora toplote, uključujući direktnu sunčevu svetlost. Oko frižidera osigurajte dovoljno prostora za neometanu cirkulaciju vazduha. Motor i kompresor frižidera proizvode toplotu, pa ako se ona slabo odvodi, frižider troši više energije.

Pravilno koristite i održavajte frižider
Ne stavljajte tople namirnice, a vrata otvarajte samo kada i koliko je potrebno. Redovno uklanjajte naslage leda, ako vaš frižider nema uređaj za samoodleđivanje. Led deluje kao izolator, pa kompresor mora duže da radi, a samim time troši i više struje.

Podesite termostat
Idealna temperatura u frižideru, treba da iznosi od 3 do 5 stepeni. Dalje snižavanje temperature je nepotrebno, troši struju, a time i vaš novac. U zamrzivaču održavajte stalnu temperaturu od -15 stepeni i nastojte da uvek bude pun, jer tako troši manje energije.

Ekspres lonac
Ekspres lonac skraćuje vreme kuvanja sa jednog sata na deset minuta. Ekspres lonac štedi struju, vreme i čuva hranljive materije u hrani. Poklopac na šerpama skraćuje potrebno vreme i potrebnu struju za kuvanje, a pritom čuva ukus hrane.

Ringle na šporetu
Nikada ne zagrevajte praznu ringlu. Kratko vreme pre nego vam se jelo skuva je isključite. Ostaće topla, jelo će nastaviti da se kuva, a vi ćete smanjiti potrošnju električne energije i uštedeti novac.

Ne otvarajte vrata rerne
Vrata rerne otvarajte samo po potrebi - svaki put kada ih otvorite, gubi se najmanje 20 odsto toplote. Koristite police u rerni da spremite više jela odjednom. Štedite vreme, struju i novac.

Isključite rernu ranije
Isključite rernu deset minuta pre nego što vam je jelo gotovo - toplota u rerni je dovoljna da dovrši pečenje jela.

Rernu redovno održavajte čistom
Nakupljena prljavština u rerni smanjuje njenu iskoristljivost. Moderne rerne imaju programe samočišćenja, pri čemu se prljavština uklanja na vrlo visokim temperaturama. Manje ćete energije potrošiti ukoliko program samočišćenja uključite dok je rerna još vruća, dakle neposredno nakon pečenja. Ako nemate tu sreću da vam se rerna čisti sama, moraćete ručno da je održavate čistom, kako vam ne bi nepotrebno "jela" struju.

Češće koristite mikrotalasnu rernu
Koliko je to moguće, upotrebljavajte mikrotalasne peći, posebno za pripremanje manje količine hrane. Ove rerne znatno kraće koriste električnu energiju, u odnosu na klasične električne rerne.

Veš-mašinu koristite po preporukama
Veš-mašinu i mašinu za sudove napunite prema preporukama proizvođača, jer je potrošnja energije u tom slučaju najmanja. Kada je moguće, koristite niže temperature pranja i štedne programe. Takođe, slobodno koristite niže temperature (40, 60 stepeni) jer su današnji deterdženti efikasni i na tim temperaturama.

Mašina za pranje sudova
Verovali ili ne, mašina za pranje sudova koristi manje struje od ručnog pranja toplom vodom iz bojlera. Mašinu uključujte samo kada se nakupi dovoljno sudova. Trebalo bi da znate da mašina za pranje sudova troši više na sušenje nego na pranje posuđa, zato ostavite sudove da se osuše prirodno.

Isključite uređaje koje ne upotrebljavate
TV, video i stereo uređaji, računari i raču-narska oprema i u "stand-by" radu troše od-ređenu količinu energije. Ne-mojte da potcenjujete čak ni ovakve male uštede, jer upravo one prave razliku.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak