Italija - Tivoli, Hadrijanova vila i vila d´Este

Aladin.info 15.10.2008 15:23
Italija - Tivoli, Hadrijanova vila i vila d´Este


Hadrijanova vila (Villa Adriana) u veličanstvenim je ruševinama, ali ipak predstavlja najljepši primjer rimskog vrta. Izgradio ju je Hadrijan u okolici Tivolija, u blizini Rima, početkom drugog stoljeća, a njezinih 30 građevina prekriva površinu od 100 ha objedinjujući bazene, špilje i predivno osmišljene lokacije i vidikovce. Odražava sliku svetog krajolika, koji još uvijek može poslužiti kao nadahnuće i kojemu je još uvijek moguće ući u trag, iako je kardinal Ippolito d'Este, sin Lukrecije Borghie, skinuo većinu mramora kako bi si 1550-ih izgradio vrtove u obližnjoj Vili d'Este. Obje vile imaju status zaštićenih spomenika Svjetske baštine UNESCO-a.
Pri projektiranju carske palače Hadrijan je nadahnuće potražio u svojim bogatim putovanjima. Kombinirajući grčke, rimske i egipćanske elemente predivnim je zgradama dao posebnost i mnogobrojne strukture imaju simbolično značenje. Osim rezidencijalne palače postoje kompleksi kupelji, bazeni, grčki teatar, Venerin hram i barake za carsku stražu.
 
Villa d'Este drugo je remek-djelo. Kardinal d'Este upregnuo je najveće arhitekte, umjetnike i inženjere kako bi stvorio palaču okruženu fantastičnim terasastim vrtom u manirističkom stilu kasne renesanse, lako mu je Hadrijan bio muza, usvojio je novije tehnologije za svoj bajkoviti vrt, čija je mješavina arhitektonskih elemenata i vodenih obilježja (niz fontana oduzima dah) imala, i još uvijek ima, ogroman utjecaj na projektiranje europskog krajolika. Vila se ujedno proslavila u poeziji, slikarstvu i glazbi, primjerice evokativnom djelu Franza Liszta Les Jeux d'Eaux a la Villa d'Este.
   

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak