Uskoro kućna varijanta hologramske 3D slike

Blic 13.10.2008 14:28
Jarić u dnevnoj sobi

Jarić u dnevnoj sobi


Zamislite da ste se udobno smestili željno iščekujući novu epizodu serije „Lost“, a likovi iz omiljene serije pojavljuju se ni manje ni više nego u tri dimenzije, i to tačno ispred vas!Zvuči kao priča za malu decu, ali nije. Tim stručnjaka s Univerziteta u Arizoni razvio je hologramski prikaz koji ima mogućnost takozvanog ažuriranja, što znači da se slika može izmeniti u vremenu kraćem od jednog minuta.
Da! Ta hologramska 3D televizija dovešće Marka Jarića i Ronalda direktno u vašu dnevnu sobu, a može vas suočiti licem u lice i s najgorim neprijateljem iz vaše omiljene video igre. Ali ne na TV ekranu, nego na hologramskom stočiću za kafu. Zato, nemojte se iznenaditi ukoliko u skorije vreme rešite da se oslobodite zastarele plazma i LCD tehnologije kako biste uveli novu hologramsku 3D televiziju.
Stručnjaci iz Arizone objavili su ovaj pronalazak početkom godine.
– Naučnici su konačno probili barijeru s ovim otkrićem. Ovo je prvenac kada je reč o pokretnom hologramu, mada za sada nije kompatibilan sa 3D prikazom – istakao je dr Naser Pegambarijan, univerzitetski stručnjak za fotone i lasersku tehnologiju.
Budući da je za sada sliku moguće promeniti na svaki minut, o hologramskoj televiziji još ne može da se razmišlja. Da bi o tome bilo govora, promene slike moraju biti moguće u intervalu mnogo kraćem od jedne sekunde.
Tim univerziteta Arizona radi na istraživanjima vezanim za hologramski prikaz još od 1990. godine. Ono što su za sada uspeli da prikažu na ovaj način je oblik u jednoj boji, a prikaz je veličine četiri puta četiri inča. Iako je hologramska televizija još daleko, najvažnije je saznanje da je ovako nešto sada fizički moguće.
Istraživači dalje pokušavaju da ovakav prikaz lociraju na zid, da bude kao displej panel ili da bude vodoravan u vidu stola sa holografskim zapisom ispod površine. Kako god rešili, ovako nešto biće nam dostupno već za desetak godina..

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak