Novi stan za malo para

Dominomagazin 10.10.2008 15:54
Novi stan za malo para


Kako da uz malo novca osvežite izgled vašeg stana ili sobe..

Predlažemo vam deset saveta kako da sa malo naovca u potpnosti izmenite izgled vašeg stana (ili sobe) i učinite ga prijatnijim. Kao prvo morate upamtiti da, iako nemate hiljade evra za preuređenje svog stana, konačan rezultat uopšte ne mora da bude mnogo lošiji od profesionalno odrađenog posla.

1. Prekrečite zidove
 
Promena boje zidova je, bez sumnje, najefektnija promena koju možete izazvati za tako malo vremena i sa jako malo novca. Ko kaže da krečenje treba da bude temeljan i sveobuhvatan zahvat kada jednu sobu možete osvežiti za svega nekoliko sati, a sve što vam je potrebno je nešto boje, pribora i najlon za pokrivanje nameštaja.
 
 Upoznajte se sa psihološkim efektima koje određeni tonovi izazivaju kod ljudi:
  •   Ružičasti tonovi izazivaju osećaj topline.
  •   Žuto Vas čini veselijim.
  •   Na belom se sva prljavština i neravnine mnogo bolje vide.
  •   Azurno-plava Vas smiruje.
  •  Tamne boje Vas čine melanholičnim, itd.
 Dakle, izaberite željeno raspoloženje i počnite! Poludisperziona boja pogodna za ovakve zahvate je relativno jeftina: kanta od 25kg bele boje košta između 600 i 1000 dinara. Ako se pitate koliko vam je boje potrebno, računajte ovako: za 2 premaza tavanice i zidova vam treba otprilike onoliko kilograma boje koliko soba ima kvadrata. Pored ovoga, za toniranje će vam biti potrebna jedna ili dve bočice tonera po ceni od oko 60-70 dinara po bočici.
 
2. Podesite svetla
 
Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi čine pri opremanju stana je da neku prostoriju osvetle samo jednim tipom osvetljenja. Izbor najčešće pada na lustere ili plafonjere koje osvetljavaju čitavu prostoriju. Lusteri su svakako neizostavan deo atmosfere neke prostorije, ali ih treba koristiti samo u odgovarajućim prilikama.
Umesto da pri osvetljavanju razmišljate o nekoj prostoriji kao celini, pokušajte da osvetlite pojedinačne delove prostorije na osnovu aktivnosti koje se u njima dešavaju. Iznad garnitura za sedenje i stolova možete montirati niskoviseće svetiljke sa usmerenim snopom zamućenog osvetljenja i time stvoriti prijatnu domaću atmosferu. Zar vam se ne čini da je soba nekako gostoljubivija i prijatnija kada vas umesto nekoliko reflektora koji blješte sa plafona dočeka par lampi u uglovima koje daju nežno, baršunasto svetlo?
Dobra vest je da cene elemenata za osvetljenje doma padaju, dok se ponuda stalno povećava. Pored specijalizovanih radnji za osvetljenje kojih je svakim danom sve više, uvek možete razmotriti i »oživljavanje« demode lampi koje ste pronašli na tavanu vaše bake ili dobili od prijatelja za neki davni rođendan.
 
3. Ispomerajte nameštaj
 
Ovo je stvar koja vas neće koštati ni dinara. Sve lepo isplanirajte i izmerite pre nego što počnete sa pomeranjem. Pokušajte da, za promenu, malo pokvarite simetriju vaših starih garnitura i eventualno neke komade postavite pod intrigantnim uglom. Slobodno rizikujte, ali se držite nekih osnovnih pravila: nemojte blokirati vrata i prozore, i pokušajte da vam što manje nameštaja stoji naslonjeno na zid.
 
4. Okačite slike, postere i ogledala
 
Slike, grafike, posteri i ostala umetnička dela zaista mogu da promene karakter neke prostorije. Ne mora to da bude vrhinska umetnost – dovoljno je da to bude nešto što će vas razveseliti kada ga ugledate. Naravno, uvek dolaze u obzir reprezentativne porodične slike i fotografije. U isto vreme, ovakvi ukrasi će govoriti nešto o vama svakoj osobi koja vas poseti. Imajte to na umu kada budete birali svoj sledeći ukras za zid.
Ogledala su veoma popularna kao ukras, uglavnom zato što čine prostoriju većom a osobu koja se ogleda u njima srećnijom. Kada kačite ogledalo, pokušajte da ga postavite na takvo mesto da se u njemu ogleda neki efektan pejzaž (npr. bašta ili pogled na grad noću), ili neki efektan arhitektonski element. Za one koji misle da su ogledala veoma skupa preporučujemo da se ipak raspitaju u lokalnoj staklarskoj radnji. Radi reference, jedno klasično portretno ogledalo dimenzija 40x60cm sa ukrasnom fazetom po ivici (umesto rama) košta između 500 i 800 dinara, zavisno od debljine i kvaliteta stakla. U poslednje vreme se ponuda u staklarskim radnjama znatno proširila tako da preporučujemo da ih posetite: sigurno ćete dobiti neku ideju kada vidite kakvi sve efekti mogu da se postignu izborom tipa stakla, rama, šare za peskiranje, obrade oblih ivica itd.
 
5. Bilje kao dekorativni element
 
Prirodna lepota biljaka je nezamenljiva u dodavanju živosti i vesele atmosfere bilo kojoj prostoriji. Kao što znate, biljke su uglavnom veoma jeftine (pogotovu ako dobijete pelcer od komšinice), a kada imate jednu lako ih je proširiti po čitavoj kući.
Posetite nekoliko cvećara ili radnji sa dekorativnim biljem, i pokušajte da zamislite kako bi se neke od tih biljaka uklopile u vaš stambeni prostor. Konsultujte stručnjake i iskusne odgajivače koje su biljke najlakše za odgajanje i održavanje, pa se prema tome i odlučite za neku od njih. Za one koji planiraju da svojim biljkama posvete zaista malo vremena, preporučujemo da razmotre ponudu veštačkog cveća koje može da izgleda jednako efektno kao živo, a zahteva samo povremeno brisanje prašine. U poslednje vreme sve popularniji postaju veštački žbunovi i drveće.
 
6. Promenite presvlake na nameštaju
 
Nameštaj je u principu veoma skup tako da ćete teško moći da ga promenite za male pare. Međutim, ono što možete učiniti je kupovina novih presvlaka za nameštaj. Jednostavno se navuku preko fotelje, sofe ili troseda, i daju im potpuno novi izgled. Zgodna stvar kod presvlaka je i što se mogu relativno često menjati i prati u mašini za veš.
 
7. Preuredite vašu kolekciju
 
Ako ste od onih koji vole da sakupljaju razne kućne predmete i suvenire poput porcelanskih figurica, ukrasnih tanjira, kristalnih čaša itd. možda je krajnje vreme da poput iskusnog kustosa svoju rasutu kolekciju preuredite i sakupite na jedno izložbeno mesto u sobi. Pokušajte da je koncentrišete na jednom mestu i to u manjim grupicama od po 3-5 predmeta, što unosi dodatnu živost kolekciji. Ukoliko je još osvetlite pogodnim osvetljenjem, ovakva kolekcija može postati biser vaše sobe koji će privući pažnju svih vaših posetilaca
 
8. Farbanje auto – lakom
 
Imate li neki stari stočić kome je potrebno farbanje? Da li vam je metalna rešetka kreveta već postala pomalo monotona? Da niste u garaži našli neku staru keramičku ćasu koja vam se sviđa, ali ne znate šta tačno da radite s njom? Pogledajte sve te stvari koje su već jednom nogom u đubretu i zapitajte se da li bi mogli da ih oživite sa malo boje. Za to su najpogodniji auto-lakovi, jer su laki za upotrebu, jeftini, a ima ih u veoma efektnim bojama uključujući metalizirane nijanse i bronzane, srebrne i zlatne tonove.
Ne zaboravite: pri dekorisanju stana sa malo novca, boja je vaš najbolji prijatelj, jer nudi najveću promenu u odnosu na količinu uloženih sredstava i rada.
 
9. Probajte i neočekivano
 
Kada ste tanki sa parama jednostavno morate biti kreativni i razmišljati totalno iščašeno da bi postigli efektne rezultate. Ukoliko pažljivo pogledate, nema predmeta u vašem stanu koji se ne može upotrebiti na neki neobičan i krajnje neočekivan način.
Na primer, ja sam imala jedan stakleni stočić kome je drveni ram skroz propao. Umesto da ga bacim, iskoristila sam staklenu površinu tako što sam je postavila na dva velika zemljana ćupa čime sam dobila neobičnu, skoro nadrealnu skulpturu u sobi, koja i dalje ima funkciju stola. Dakle jednostavnom transformacijom se može dobiti iznenađujući i jedinstven efekat.
Sličnih primera ima svuda oko vas, zato držite oči otvorene a maštu uključenu. Možda ćete u podrumu naići na stari drveni kofer od koga može da se napravi stočić. Možda će komplet starinskih ukrašenih tanjira bolje stajati okačen na zidu nego na kuhinjskom stolu. Najlepše je što u ovakvom razmišljanju nema pravila i što će čak i oni kojima se vaše “šašave” kombinacije ne sviđaju morati da priznaju da su krajnje originalne
 
10. Podne obloge
 
Ono što takođe može iz korena da izmeni izgled vaše sobe je promena podne obloge. Ukoliko u sobama imate tepihe, razmislite o tome da im zamenite mesta, čak i ako su različitih veličina. Možete razmisliti i o kupovini podnih obloga “od zida do zida” koje ne moraju biti skupe, naročito kad se uzme u obzir njihovo mnogo lakše održavanje i mogućnost menjanja svake 2-3 sezone. Ukoliko imate parket, laminat ili brodski pod, možete nabaviti samo jednu ili dve staze koje će doprineti toploj atmosferi sobe i vizuelno izdvojiti celine u njoj. Na rasprodajama i u prodavnicama tekstila sa greškom često možete pronaći debele krpare koje mogu služiti kao jeftini dekorativni podni prekrivač.

Nadamo se da će vam ove ideje poslužiti kao osnova za razmišljanje o osveženju vašeg životnog i radnog prostora. Važno je da zapamtite da se do idealnog imidža neke prostorije dolazi stalnim promenama i metodom pokušaja i greške. A čak i kad dođete do idealne kombinacije, ona će vam verovatno posle nekog vremena dosaditi ili izaći iz mode. Zato, hrabro u eksperimente! Dokažite da sa malom svotom novca pomnoženom brojnim maštovitim kombinacijama možete kreirati dom u kome ćete se osećati kao milioner


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak